BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bíróságon támadták meg Paks II környezetvédelmi engedélyét

Az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország bíróságon támadta meg Paks II környezetvédelmi engedélyét, mivel szerintük az nem ad megnyugtató választ számos alapvető kérdésre.

A környezetvédők először 2016 októberében fordultak bírósághoz, amikor a szervezetek bejelentették: az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott hatásvizsgálati dokumentumokat több ponton hiányosnak és homályosnak találták. A hatásvizsgálat alapján a Baranya Megyei Kormányhivatal által 2016. szeptember 29-én kiadott környezetvédelmi engedélyét ezért megfellebbezték, a másodfokú hatóság azonban ennek nem adott helyt, Paks II környezetvédelmi engedélye idén márciusában jogerőre emelkedett.

Forrás: AFP

A szervezetek most úgy vélik, a határozat továbbra sem rendez számos fontos kérdést, így az engedélyt a bíróságon újra megtámadták, keresetükben pedig azt kérik, hogy a bíróság függessze fel a másodfokú határozat végrehajtását és a környezetvédelmi engedélyt az első fokú határozatra is kiterjedő hatállyal szüntesse meg.

Egy atomerőmű súlyos hatással van a környezetre, megépítése és üzemeltetése folyamatos veszélyt jelent. Az engedélynek és az ezt megalapozó környezeti hatástanulmánynak ezeket számba kell vennie, és garanciákat kell nyújtania arra, hogy ezek a veszélyek ne következzenek be. Mindezt Paks II környezetvédelmi engedélye nem biztosítja, az óriási tartalmi lyukak betöltésére a hatóságok nem voltak képesek kötelezni az engedély kérelmezőjét. Ha sikerül a bíróságon bebizonyítanunk, hogy a környezetvédelmi engedélyt nem lett volna szabad megadni, akkor újra kell indítani az engedélyeztetési folyamatot. Vannak tehát lehetőségeink a Paks II projekt megállítására – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.