BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svéd lehet Európa legnagyobb akkumulátorgyára

A Northvolt az ABB-vel együttműködve Európa legnagyobb és legkorszerűbb lítiumion-akkumulátorgyárát tervezi felépíteni Svédországban.

A Northvolt Európa legnagyobb és legkorszerűbb lítiumion-akkumulátorgyárát tervezi felépíteni Svédországban – számolt be a hírről a cég sajtóközleményében. Eszerint a gyár várhatóan 2020-ban kezdi majd meg a termelést, de a kísérleti gyártósor már 2019-ben elindulhat. Így a Northvolt folyamatosan optimalizálja és fejleszti majd a termékeket és a folyamatokat. A projekt kezdeti szakaszát az ABB Technology Ventures (ATV) tőkebefektetéssel támogatja.

Peter Carlsson, a Northvolt vezérigazgatója és Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója

Nagy örömmel támogatjuk a Northvolt projektjét, amely az ABB egyik szülőhazájában építi fel a jövő akkumulátorgyárát

– mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. Hozzátette: ez az egyedülállóan integrált gyár kiválóan bizonyítja majd az ABB-nek az ipari automatizálásban és az intelligens villamos rendszerek terén kivívott vezető pozícióját, és szerepet játszik az intelligensebb, zöldebb energiatárolási megoldások iránti igények kielégítésében.

Peter Carlsson, a Northvolt vezérigazgatója szerint a világ gyors ütemben halad a villamos rendszerek széles körű kiépítése és alkalmazása felé.

Európa legnagyobb, legkorszerűbb lítiumion-akkumulátorgyárának felépítésével, amely a világ legzöldebb akkumulátorait állítja majd elő, mi is ezt az átállási folyamatot kívánjuk segíteni. Az ABB élen jár a villamos rendszerek és termékek gyártásában, így nagy öröm számunkra, hogy stratégia partnerként, kiemelt beszállítóként és befektetőként támogatja munkánkat

– tette hozzá a vezérigazgató.

A két partner egyébként technológiai együttműködésben is megállapodott, amelynek célja az innováció támogatása az akkumulátortechnológiában, különösen a gyártási platform-, a cella- és a modultervezés, valamint az akkumulátor teljesítmény fejlesztése terén. Különösen szoros együttműködést terveznek a mobil és beépített alkalmazásokhoz tervezett akkumulátorok fejlesztésében, de a kooperáció kiterjed az akkumulátorok lehetséges beszerzésére is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.