BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeptemberben is pörgött a hazai kiskereskedelem

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,4, naptárhatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt 2017. szeptemberében – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,4, naptárhatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt 2017. szeptemberében – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,5 százalékkal emelkedett, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A KSH jelentése szerint 2017. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Elemzők: tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése

A következő hónapokban tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a szeptemberi adat jól mutatja az idén áprilistól tapasztalható kedvező trendet a kiskereskedelmi szektorban. Az elemző a kiskereskedelmi forgalom további dinamikus bővülésére számít, amely az év egészében akár a 4,5 százalékot is meghaladhatja. Kitért arra, hogy bár az ipari adatközlés még sokat befolyásolhat az összképen, de a kiskereskedelem teljesítménye alapján a harmadik negyedévben erős GDP-növekedés várható, amely elérheti a bank által várt 3,7 százalékos emelkedést is.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülési üteme, így idén 4,5 százalékos növekedésre számít, amit jövőre hasonló mértékű növekedés követhet.

NGM: 51 hónapja folyamatosan bővül a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom már 51 hónapja folyamatosan emelkedik – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A helyettes államtitkár szerint kereskedelmi fogyasztás hajtóereje, hogy a növekvő bérkiáramlás miatt több elkölthető pénze van lakosságnak, és a bizalmi indexek erősödése is a növekedést támogatja.

Kitért arra is, hogy dinamikusan emelkedik a tartós fogyasztási cikkek fogyasztása, illetve a digitális kereskedelemből származó tartós árucikkeké, de az internetes kereskedelemben egyre inkább megjelenik az élelmiszer jellegű árucikkek vásárlása is.

https://www.vg.hu/gazdasag/tobbet-vasaroltunk-augusztusban-tavalyhoz-kepest-657479/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.