BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomerőműbe fektet Szaúd-Arábia

A kormány azt szeretné, ha a munkálatok jövőre megkezdődhetnének, és remélik, 2027-ben üzembe helyezhetik a létesítményeket.

Bár Szaúd-Arábia az év végéig tervezi csak aláírni az első atomerőműveinek építéséről szóló szerződéseket, legkésőbb áprilisban már projektfejlesztési megállapodásokat akar kötni két-három kiválasztott jelentkezővel – idézi a Bloomberg az Abdullah-város az atomért és a megújuló energiáért elnevezésű projekt egyik tanácsadóját, Abdulmalik al-Szaberit. „Most elbíráljuk a bekért információkat, a következő hónap során pedig megkezdjük a tárgyalásokat” – mondta, és hangsúlyozta, hogy a két reaktor megépítésével egy vállalatot bíznak meg. A kormány azt szeretné, ha a munkálatok jövőre megkezdődhetnének, és remélik, 2027-ben üzembe helyezhetik a létesítményeket.

A napenergia hasznosítását is kiemelten kezelik a szaúdiak
Forrás: AFP

A technológiától függően mindkét reaktor 2,2–3,3 gigawatt közötti teljesítményű lesz. Hosszú távon pedig a szaúdiak mintegy 16 reaktort terveznek, 2032-re ugyanis 17,6 gigawattos nukleáris kapacitást szeretnének elérni, amivel jelentősen hozzájárulhatnak a 2011-es fukusimai katasztrófa óta visszaszorulóban lévő atomenergia-ipar fellendítéséhez. Szaúd-Arábia a második öbölmenti arab ország az Egyesült Arab Emírségek után, amely az atomenergiába fektet. Az emírségekben jelenleg négy dél-koreai tervezésű reaktor épül, az első a tervek szerint már idén üzembe állhat.

A két szaúdi atomreaktor építésével kapcsolatos munkálatokra öt ajánlattétel érkezett Kínából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Dél-Koreából és Oroszországból – mondta al-Szaberi, azt azonban nem árulta el, pontosan mely cégek jelentkeztek. A Reuters hírügynökség információi szerint a Toshiba tulajdonában lévő, anyacégét csődközeli helyzetbe hozó Westinghouse amerikai versenytársaival tárgyal egy esetleges pályázati konzorcium létrehozásáról, és a francia állami tulajdonú EDF is szeretne részt venni a tenderen.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre, az atomerőművel diverzifikálni szeretné az energiaellátását, a cél, hogy kevesebb kőolajat égessenek el a villamosenergia-termelés céljából, és többet értékesíthessenek külföldön. Az ország jelenleg a kőolajtermelésének 25 százalékát használja fel a belföldi energiaigény fedezésére – derül ki az Abdullah királyról elnevezett Tudományos és Technológiai Egyetem által közzétett adatokból.

Az ország megújuló forrásokból is nagyobb mértékben szeretné fedezni megnövekedett energiaigényét. Szaúd-Arábia 2020-ra 3,5 gigawatt nagyságú megújulóenergia-kapacitást telepítene, 2023-ra pedig ezt szeretnék 9,5 gigawattra bővíteni – nyilatkozta az ország energiaügyi minisztere, Khalid al-Falih. Az első megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztések keretében 700 megawattos kapacitást szeretnének kiépíteni: 300 megawattot nap-, 400 megawattot pedig szélenergia hasznosításával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.