BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétmillió életet követel évente a néma gyilkos

Hétmillióra becsüli a levegőszennyezés következtében évente idő előtt elhunytak számát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése. A háztartási eredetű légszennyezés a halálozások közel feléért felelős.

Tízből kilenc ember van kitéve világszerte olyan veszélyes szennyezőanyagoknak, melyek rákhoz, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethetnek – áll a szervezet 2016-os adatokat bemutató tanulmányában.

A légszennyezés szintje a keleti mediterrán térségben és Délkelet-Ázsiában volt a legmagasabb: a halálesetek kilenctizede az alacsony és közepes jövedelmű afrikai és ázsiai országokban történt.

A levegőbe kerülő mérgező anyagok koncentrációja néhány területen meghaladta a WHO határértékének ötszörösét, és aránytalanul sújtotta a legszegényebb és legsérülékenyebb társadalmi csoportokat, köztük a nőket, gyerekeket és a szabadtéri munkát végzőket.

A légszennyezés mindenkit fenyeget, de leginkább a legszegényebbek és a legkiszolgáltatottabbak viselik a probléma súlyát
Forrás: AFP

A legkevésbé szennyezett levegőjű országok jellemzően a fejlett, gazdagabb államok, melyek kormányai konkrét lépéseket tettek a probléma kezelésére. Európában mintegy félmillióan halnak meg idő előtt a légszennyezés miatt, az amerikai térségben pedig 300 ezer életet követelt tavalyelőtt a légszennyezés.

Nem csak a szennyezett városi levegő jelent ugyanakkor közegészségügyi fenyegetést. A légszennyezés legfőbb okozója az ipari tevékenység, a közlekedés és a mezőgazdaság mellett ugyanis a korszerűtlen háztartási energiahasználat.

A WHO becslése szerint a Föld lakosságának 40 százaléka továbbra sem fér hozzá tiszta tüzelőanyagokhoz és eszközökhöz az otthonában.

Ennek következtében mintegy hárommilliárd ember lélegzi be nap mint nap saját sütőjének mérgező füstjét főzés közben. A genfi székhelyű szervezet adatai szerint tehát a légszennyezés egyik legfőbb okozói a háztartások. A háztartási eredetű légszennyezés 3,8 millió halálért volt felelős 2016-ban.

A légszennyezés mindannyi­un­kat fenyeget, de leginkább a legsze­gényebbek és a legkiszolgáltatottabbak viselik a probléma súlyát

– mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.