BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomerőmű – jégből

Magyarországon leginkább az atomenergetikai szakma ismeri az orosz Obnyinszk város nevét, de valószínűleg ez nemsokára másképp lesz.

Magyarországon leginkább az atomenergetikai szakma ismeri az orosz Obnyinszk város nevét, de valószínűleg ez nemsokára másképp lesz, hiszen a Roszatom bázisegyeteme, a MIFI Obnyinszki Karán hamarosan felépül a világ első, jégből készült atomerőműve, amelynek apropója, hogy az első orosz atomerőművet éppen itt építették meg 65 évvel ezelőtt.

A rendhagyó esemény nem titkolt célja, hogy a MIFI Nemzeti Atomkutató Egyetem – orosz rövidítéssel NIJAU MIFI – Obnyinszki Karának Atomfizika Tanszékén tanuló diákjait a Roszatomhoz csábítsa, illetve az egyetemen tanuló külföldi diákok a rendezvényen keresztül még inkább bekapcsolódhassanak az egyetem életébe. A MIFI angol nyelven zajló képzésein rendszeresen vesznek részt magyar hallgatók, és idén is várják az atomenergetika és az atomerőművek működtetése iránt érdeklődő tehetséges magyar fiatalokat alap- és mesterképzésre.

A jégből készült atomerőművet a MIFI diákjai – az oroszokon kívül indiai, bangladesi, algériai, vietnami és mongol hallgatók készítik majd el –, a munka február 4-én már el is kezdődött. A jégből készült atomerőmű ünnepélyes átadására február 15-én kerül sor, az alkotás az Első jeges-vizes reaktorral készült Nemzetközi Jégatomerőmű nevet fogja viselni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.