BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz vakcina licencét vásárolná meg Magyarország

A jelenlegi állás szerint decembertől kis, januártól pedig nagy mennyiségben érkezhet orosz oltóanyag Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter.

Újabb tárgyalásokat folytatott a vakcinabeszerzésről Szijjártó Péter – a külügyminiszter ezt a Facebookon jelentette be.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/384547199412149

Az orosz vakcinára a szabályok szerint még féléves tesztidőszak vár, három hónap után azonban egy úgynevezett ideiglenes jelentés készíthető – az orosz oltóanyag esetében erre jövőhéten kerül sor.

Ez egy hatalmas mérföldkő lesz a nemzetközi engedélyezési folyamata szempontjából

– mondta a külügyminiszter.

Magyar szempontból ez azt jelenti, hogy tartható a korábbi megállapodás, ami szerint decembertől kis, januártól pedig már nagy mennyiségben tud majd a kormány vásárolni az orosz vakcinából.

Szijjártó Péter elmondta, hogy hétfőtől tovább folytatódnak a tárgyalások az orosz féllel.

Nem csak egyszerű vásárlásról, hanem a licenc megvásárlásának lehetőségéről is tárgyalunk, vagyis, hogy vakcina előállítási folyamata, vagy annak egy része Magyarországon történjen

– tette hozzá Szijjártó Péter.

Egy Magyarországon működő, oltóanyagot előállító vállalat, már alá is írta a titoktartási kötelezettségről szóló megállapodást az orosz féllel. Hétfőn a hazai cég már videokonferencián egyeztet az orosz ügynökséggel.

A magyar kormány három kínai gyártóval is kapcsolatban áll, közülük az egyik egy állami vállalat, amellyel már együttműködési megállapodást is aláírtak, jelezve a vásárlási szándékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.