BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
amd szupercsip

Új szupercsipekkel feszül egymásnak az AMD és az Nvidia

A tajvani expón a szektor legnagyobb nevei mutatták be legújabb termékeiket. Az MI-őrületet meglovagló AMD, Nvidia és más fejlesztők közti versenyből pedig most is egy sor csúcskategóriás szupercsip született.

Az amerikai AMD hétfőn, a tajpeji Computex technológiai konferencián lerántotta a leplet legújabb, mesterséges intelligenciák (MI) fejlesztésre szakosított szupercsipjéről, mindössze néhány órávallegnagyobb vetélytársa, az Nvidia termékbemutatója után. Az MI-rendszerek iránti kereslet továbbra sem csökken, az azokat működtető félvezetőgyártók pedig mindent megtesznek, hogy kiszolgálják a szektor igényeit.

amd szupercsip
Lisa Su AMD-vezér szerint a vállalat termékei stabil alapot biztosítanak az MI-fejlesztésnek / Fotó: AFP

Az MI az első számú prioritásunk, és az iparág egy hihetetlenül izgalmas időszak kezdetén áll, így nagyon büszke vagyok rá, hogy mi is részesei lehetünk ennek az őrületnek

– mondta Lisa Su, az AMD elnök-vezérigazgatója a cég legújabb szupercsipjének, a Ryzen AI 300-nak a bemutatóján.

A CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a csúcskategóriás félvezetőket az AMD legújabb, MI-technológiával működő laptopjaiba építik be, szuper teljesítményüknek köszönhetően pedig már olyan vetélytársakat is maguk mögött hagyhatnak, mint az Intel nemrég bejelentett Lunar Lake csipje vagy a Qualcomm Snapdragon X-e.

A laptopok mellett asztali számítógépekre szakosított csipeket is bemutattak – Ryzen 9000-es sorozatot –, az új szupercsipek pedig a Microsoft Copilot generatív mesterséges intelligenciáját fogják használni, egyszerre támogatva az MI-fejleszést és a nagy teljesítményű programok működését.

A két termékcsalád várhatóan júliusban kerülne a boltok polcaira, párhuzamosan a néhány hónapja bejelentett Ryzen Pro processzorokkal, amelyeket elsősorban videójátékokhoz fejlesztettek ki.

MI-aranybánya

Az MI-rendszerek futótűzként terjedő népszerűsége hatalmas lendületet adott az olyan csipgyártóknak, mint az AMD, amelyek a nagy teljesítményű programok fejlesztéséhez elengedhetetlen hardvereket készítik. Ez a szektor ugyanis sokkal stabilabb keresletet támaszt, mint a látványos, ám magas elvárásokkal és kemény kritikákkal küzdő szoftverfejlesztés.

Az AMD így is le van maradva a piacvezető Nvidia mögött, amely az MI-őrület következtében történelmi részvényralit és rekordmagas eladásokat tudhat maga mögött, és amelnek a sikerét az összes többi csipgyártó kétségbeesetten próbálja reprodukálni.

Kíméletlen verseny a csippiacon

A tajvani expón egyébként az Nvidia is jelen volt, vasárnap pedig bemutatta legújabb, Rubin névre keresztelt processzorát, az alig néhány hónapja kiadott Blackwell-csipek utódját.

Új számítástechnikai korszakba léptünk, ahol a gyors szoftverfejlődéssel a hardvereknek is lépést kell tartaniuk. Mi pedig készen állunk arra, hogy az iparág minden kívánságát kielégítsük

– közölte Jensen Huang, az Nvidia alapítója vasárnap a legújabb félvezetőjük bemutatóján. A bemutató sok elemzőt meglepett, mivel a Blackwell-csipeket még el sem kezdték szállítani a megrendelőknek, a Rubin pedig csak 2026-ban válna elérhetővé, ám ez tükrözi az MI-szektort gyors bővülését, ahol a csúcstechnológiák iránti kereslet miatt a gyártóknak futólépésben kell válaszolniuk a fejlesztők növekvő igényeire.

A vállalat eddig mintegy 350 milliárd dollárral növelte piaci kapitalizációját, és már a technológiai részvények királya, azaz az Apple nyakába liheg. Egy ilyen versenytárs mellett az AMD számára szinte lehetetlen lesz behozni a lemaradását, annak ellenére, hogy a szakértői vélemények szerint a termékeik közel egy szinten vannak az Nvidia csipjeivel. A hatalmas kereslet mellett azonban kétségtelen, hogy továbbra is tetemes részesedésük lesz az MI-fejlesztés hardverrészében.

Kína szakít az AMD-vel, az Intel is követi

Az ázsiai országban fokozatosan kivezetik az amerikai cégek termékeit a kormányzati számítógépekből.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.