BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A hosszú élet négy titka – a sziget, ahol 100 évig élnek az emberek

Kék Zónának nevezik azokat a területeket a bolygón, ahol a lakosok egész hosszú ideig élnek, sokkal hosszabb ideig, mint másutt. Szardínia szigete az egyik ilyen Kék Zóna, ahol nem számít különlegességnek a hosszú élet, jó erőben száz évig élni. Mi a titkuk a sziget lakóinak? A kutatók négy fontos tényezőt azonosítottak, ami hozzájárul a szardíniai emberek életminőségéhez.

A várható élettartam egyre magasabb, a mai negyvenesek közül egyre többen élik meg minden különösebb gond nélkül a 80 évet. Egyre hosszabb életet élünk, persze egyáltalán nem mindegy, milyen minőségben és állapotban, ezért is izgatja a kutatókat is, mi a hosszú élet titka, milyenek a mindennapok a Kék Zónában, ahol sokan élnek bőven nyolcvan, kilencven év felett.

A szardíniai Kék Zónában élő idősek aktív, hosszú életet élnek / Fotó: Colorise / Northfoto

Azt gondolhatnánk, pusztán jó gének szükségesek ahhoz, hogy száz évig élhessünk. Giovanni Mario Pes, a hosszú élettartam kutatója és csapata azt vizsgálja, milyen tényezőknek kell összeállniuk ehhez – írja a CNBC. A kutatók arra jutottak, hogy a genetikai adottságok csak körülbelül 20-25 százalékát teszik ki az élettartambeli különbségeknek. Sokkal többet számítanak az életmódbeli szokások, és a jó hír az, hogy ez jelentős részben rajtunk múlik. De mit lehet tanulni a szardíniai veteránoktól? Négy dolgot mindenképpen!

A hosszú életet élők egész nap aktívak

Persze a szardíniai Kék Zóna lakossága nem sportolással tölti az idejét, mégis egész nap mozognak. Mivel a települések meredek hegyoldalban épülnek, a lakosok állandóan lépcsőznek, miközben hétköznapi feladatokat végeznek.  A dombos táj rengeteg lehetőséget kínál a pulzusszám felpörgetésére és a lábizmok erősítésére anélkül, hogy futópadra vagy más fitneszeszközre lenne szükség. A pásztorélet, a földművelés, a kertészkedés, a séta, valamint a vadon termő zöldségek és gombák gyűjtése során tetemes mennyiségű kalóriát égetnek el, megerősítik a testet és az elmét is.
Kutatások már korábban is megerősítették, a fizikai aktivitás nagyban befolyásolja az egészséget és a hosszú élettartamot, ezért érdemes követni a szardíniaiak példáját ebben a tekintetben – javasolják a szakértők. Aki nem olyan szerencsés, hogy olyan környezetben éljen, ahol egész nap aktív lehet, annak is meg kell találnia a lehetőséget a mozgásra. Lehet ez egy tempós séta, lépcsőzés lift helyett, edzettebbeknek a futás. Csak el kell kezdeni. 

A szardíniaiak friss, házias ételeket esznek

Ebben a Kék Zónában senki sem eszik autós gyorséttermekben, és az sem valószínű, hogy sok száz eurót költenek a helyiek mindenféle gasztrocsodákra. 

Hagyományosan a helyben termesztett alapanyagokból főznek egyszerű szezonális ételeket, amit a szüleik meg a nagyszüleik is ettek. A kutatók azt látták, hogy a hagyományos táplálkozás nemcsak a testükre van pozitív hatással, hanem a közérzetükre is.

Ahogy a Netflix dokumentumfilmjében is láthattuk, a szardíniai idősek a maguk készítette tésztákat, kovászos kenyeret fogyasztják, tehát még azt sem lehet mondani, hogy csökkentett szénhidráttartalmú étrenden élnének. Húst csak havonta négyszer-ötször esznek, a fehérjét babból pótolják, emellett tartalmas zöldségleveseket is készítenek. A dokumentumfilmben egy idős asszony arra a kérdésre, mit isznak, kuncogva azt felelte, hogy bort, tehát ez sem hiányzik a szardíniaiak asztaláról, a jó társaságban elfogyasztott sajt és helyi bor.

Smoked foodstuffs. Sant'Antioco. Sardinia. Italy
A szardíniai idősek a helyi élelmiszereket fogyasztják / Fotó: Michele Bella / Read&Co / Universal Images Group

Az aktív közösségi élet a hosszú élet egyik fontos titka 

A legidősebb szardíniaiak magas szintű pszichés jólétről számoltak be a kutatóknak, nem voltak depressziós tüneteik, ami egyrészt a kiváló ellenálló képességüknek, másrészt társadalmi kapcsolataiknak köszönhető.

Az öregek nem szigetelődnek el, fontos szerepet töltenek be a szűkebb családban és a tágabb közösségben is. Tisztelettel bánnak velük, bölcsességüket nagyra értékelik a fiatalabb generációk.

Célt és szolidaritást találnak olyan közösségi tevékenységekben, mint a közös étkezések, az egyházi szertartások, időnként bocciát játszanak, sokat kertészkednek, és gyakran megállnak egy jó beszélgetésre és viccelődésre az ismerőseikkel. A szakértők azt mondják, könnyű beleesni az önelzáródás mintájába, hiszen a mai ember már nem is annyira magányos, órákig elvarázsolja a telefon meg a tévé. De aki mentálisan egészséges akar maradni, és hosszú életre vágyik, az megőrzi és ápolja az emberi kapcsolatait, keres olyan közösséget, ahol jól érzi magát, ahol tehet másokért is.

Fenntartják a spiritualitás érzését

Szardínia és Olaszország idősebb lakosai általában vallásosak. Kutatások azt is leírták, hogy az ima és a spiritualitás hozzájárulhat az élettel való elégedettséghez, főként, ahogy öregszünk. Nem kell feltétlenül ragaszkodni a valláshoz, a spiritualitás más útjait is lehet választani, kinek mi a szimpatikus. De úgy tűnik, ahogy a szardíniai idősek naponta megjárják azt a pár száz lépcsőt a templomba a közösségért és az imáért, az egy igazoltan nyerő párosítás.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.