BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Megint óriásit dobott a Ganz – ez Ukrajna áramellátására is hatással lesz

Kulcsszerepet fog betölteni Magyarország villamosenergia-hálózatának működésében az a 750 kilovoltos transzformátor, amelyet a Ganz gyártott a Mavir megbízására. A Ganz kisebb társasházhoz hasonló méretű, 240 tonnás berendezése köti majd össze a magyarországi és a kelet-európai villamosenergia-hálózatot.

Magyarország villamosenergia-hálózatának egyik legfontosabb létesítményéhez, a Mavir szabolcsbákai alállomására gyártotta le az újjászervezése óta legnagyobb feszültségű transzformátorát a Ganz.

Ganz
Még a csarnokban a Ganz óriás transzformátora / Fotó: Ganz

Az egyfázisú, olajszigetelésű, takarékkapcsolású gép igazi behemót: magassága egy kisebb társasházéval vetekszik, a tömege pedig 240 tonna. 

  • Végső hosszúsága az összeszerelés után 11,6 méter,
  • szélessége 11,3 méter,
  • magassága 11,7 méter.

Egyedi megoldásokat alkalmazott a Ganz

Mérete és tömege miatt a gyártás, a tesztelés és a szállítás is egyedi megoldásokat kívánt meg. A transzformátor főtestét és a kapcsolódó elemeket közúton, kamionokkal szállítják a helyszínre. A telephely az Európai Unió egyetlen 750 kilovoltos távvezetékének magyarországi végpontja, ahol az új transzformátor fázisegységként két másik azonos típusú transzformátorral összekapcsolva egy 1100 megavoltamper teljesítményű, háromfázisú rendszert fog alkotni, ezzel a 

kritikus fontosságú infrastruktúrát biztosítva Ukrajna számára az összeköttetésre az európai villamosenergia-hálózattal.

Komoly kihívást jelentett a Ganz mérnökeinek, hogy a transzformátornak nemcsak villamos tulajdonságaiban, hanem fizikai méretében is pontosan illeszkednie kellett a másik két egységhez, mert azok helyére kell beépíteni. A berendezés várható élettartama 40-50 év. Tesztelése során vizsgálták többek között a villámcsapással szembeni ellenálló képességét, a tekercsek ellenállását, a transzformátor melegedését és zajszintjét, valamint diagnosztikai vizsgálatokat végeztek a szigetelésén. A transzformátor minden előírt vizsgálaton jól szerepelt, minden garantált kritériumnak megfelelt.

A projekt 2022. augusztus 29-én kezdődött az Európai Unió által hirdetett tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében, amelyre a Ganz Transzformátorgyártó is jelentkezett. A nyertes ajánlattétel után a Ganz és a Mavir 2023. április 21-én írta alá a szerződést, majd elindult a tervezés és a gyártás. A transzformátor üzembe helyezése a szabolcsbákai alállomás bekapcsolásával egy időben, 2024 novemberében várható.

Kizárólagos magyar tulajdonban

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult. Miután 2020 júliusában felszámolási eljárás indult a CG Electric Systems Hungary Zrt. ellen, a kft. nyilvános aukción megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és eszközállományát, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság mintegy 300 korábbi munkavállalójával. A reorganizáció eredményeként a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra száz százalékban magyar tulajdonba került. A tápiószelei üzemben egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok készülnek, illetve zajlik az előbbiek szervize. A cég több mint 450 fős, ezáltal a régió egyik legjelentősebb munkaadója.

A társaság tavaly rekordévet zárt. Árbevétele az előző évinek több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra nőtt, ennek a fele az európai piacról származott.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.