BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Vége, nem kerülhet a tányérba kutyahús

Kutyatenyésztők, kutyahús-kereskedők és -éttermek sora megy tönkre Dél-Koreában az állat húsának fogyasztására vonatkozó tilalom bevezetésével. Az állami kompenzációt az érintett vállalkozások keveslik, és aggódnak, hogy nem tudnak a kutyahúsbizniszről majd új területre váltani.

A dél-koreai kormány fokozatosan le kívánja állíttatni a kutyahústermelést. Emiatt azonban több évtizede működő vállalkozások mehetnek tönkre a The Korea Timesnak nyilatkozó érintettek szerint, akik a beígért kompenzációt nem tartják elégnek, ahogyan a kutyahúsüzletről másra történő átállásra rendelkezésre álló időt sem.  

kutyahús
Ezt az állatot éppen kimenekítik a kutyahúsbizniszből / Fotó: AFP

Egyikük szerint a terv nem veszi figyelembe a valós kihívásokat. Eleve két-három évig tart pusztán a vállalkozások bezárása vagy átállása, és legalább öt évig kellene bevétel nélkül túlélniük.

Döntött a minisztérium, nem kerülhet a tányérbe kutyahús

Szeptember 26-án jelentette be az ország Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Vidéki Ügyek Minisztériuma, hogy Koreát kutyahúsmentessé kívánja tenni. A kutyafarmok és a kapcsolódó vállalkozások határidő előtti bezárását pénzzel támogatná. A farmok tulajdonosai és a kutyahús-értékesítők azonban így is aggódnak a megélhetésükért, ráadásul eléggé kihívásosnak érzik az iparágban lévő több százezer kutya majdani gondozását. 

A kormány, attól függően, hogy adott farmtulajdonos mennyi idő elteltével zárja be a létesítményét, kutyánként 225 ezer és 600 ezer wont (170 és 450 dollárt) fizetne.

A bezárás után a kutyák a helyi állatmenhelyekre kerülnének. Azok az állatok, amelyeknek már nem jut hely a menhelyeken, átmenetileg az addigi telepeken maradnának állami felügyelet mellett.

Az egyik farmer rámutatott e megoldás hátulütőjére: „Ha idő előtt bezárom a farmot, és lemondok a kutyák tulajdonjogáról, akkor az állam, amely akkortól gondozza az állatokat, a gondozásért még díjat is felszámíthat nekem.” Egy másik gazdálkodó megkérdőjelezte, hogy az állam képes-e három éven belül felszámolni a kutyabizniszt, figyelembe véve, hogy jelenleg is vannak piaci nehézségek a kutyák értékesítése vagy visszaküldése terén.

A kutyahúsárusok, főleg az idősebbek, amiatt aggódnak, hogy nem találnak már új állást.

kutyahús
Tányérokban a kutyahúsból készült leves / Fotó: AFP

Nem tudnak majd mit kezdeni a sok állattal  

Nagy gondot okoz a megmaradó kutyák sorsa.

  • A koreai menhelyek csak körülbelül 20 ezer kutyát tudnak befogadni, de a farmokon körülbelül 466 ezer kutyát nevelnek.
  • Nem megfelelő az ellenőrző személyzet létszáma sem, bár a kormány már megígérte, hogy kibővíti a menhelyhálózatot.
  • Ám még így is kérdéses az állatok jólétének biztosítása.

Bár az életkörülményeik javítását széles körben támogatják, a szakértők egyetértenek abban, hogy e téren is konkrétabb stratégiára van szükség, különben még romlanak is a körülményeik.

Mi nem esszük, de Magyarországon is gond a gazda nélküli kutyák ellátása

Magyarországon mintegy 200 ezer kutya él és szaporodik tovább az utcákon, lakott területeken kívül emberi ellátás, segítség, gondozás nélkül. A befogadó kutyamenhelyek kapacitása korlázotott, mivel a fenntartásuk is nehézkes. Döntően alapítványi és egyesületi formában működnek, támogatásokból és önkéntesek munkáját is igénybe véve élnek. Sokak véleménye szerint aki valóban szereti az állatot, az menhelyről fogad örökbe, ahelyett, hogy tenyésztőtől vásárolna.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.