BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak nyeli a pénzt a szlovák erőműépítés

Alaposan elszaladtak a költségek: korábban 2,8 milliárd euróval számoltak, a tavaly megállapított végösszeg viszont már 5,4 milliárdról szól.

A Dél-Szlovákiában, a magyar határ közelében épülő mohi (Mochovce) atomerőmű 3. és 4. blokkjának átadására a tervezettnél később kerül sor, emellett szükség lesz egy további, 700 millió eurós hitelre is – jelentette be Peter Pellegrini szlovák kormányfő, aki e héten személyesen ellenőrizte a munkálatokat. A legfrissebb információk szerint a 97 százalékban kész 3. blokkot 2019 második negyedévében adhatják át. A 4. blokkon a munkálatok 85 százalékát végezték el, és az átadását 2020 második negyedévére tervezik.

Fotó: AFP

Az időpontok jól jelzik a drámai csúszást, hiszen a 3. és 4. reaktor építését 2008-ban kezdték újra (az első kapavágás még 1987-ben megtörtént, azonban a rendszerváltás után évekre leálltak a munkálatok), átadásukat pedig eredetileg 2012-re és 2013-ra tervezték. Ez idő alatt alaposan elszaladtak a költségek:

korábban 2,8 milliárd euróval számoltak, a tavaly megállapított végösszeg viszont már 5,4 milliárdról szól.

A helyzeten az sem segített, hogy a Slovenské elektrárne (SE) villamos művek 66 százalékát 2006-ban megvásárolta az olasz Enel, hiszen az olasz félnek nincsen tapasztalata az atomerőművek építése terén. A villamos művek négy éve 870 millió eurós hitelt vett fel az orosz Szberbanktól az építkezések finanszírozására, ám ez is elfogyott, ezért van szükség az újabb 700 millióra, amelyet az Enel saját forrásaiból fedez.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.