BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A man photographs while water spills over a quay in the Eastern end of Lake Constance (Bodensee), as the storm Ciara reaches Austria, in Bregenz, Austria, on February 10, 2020. (Photo by DIETMAR STIPLOVSEK / APA / AFP) / Austria OUT

Cudar időjárás jön: a cseheknél havazik, a horvátok áznak-fáznak, Ausztria viharra, áradásra készül

Lehűlés követte a nyárbúcsúztató kánikulát, és a régiónk lapjai újabb várható fejleményekről cikkeznek. Az időjárás ismét változik: rendezvényeket töröltek, viharok jöhetnek, áradásokra készülnek, és van, ahol már havazott is.

Szinte csak napokkal ezelőtt rekordmelegekről, kánikuláról, forró Földközi-tengerről szóltak a régiónk hírei, ezen a héten már lehűlésről, a legújabb pedig már a riadalom és a készülődés nagy esőkre és áradásokra. Van, ahol az áradás már meg is érkezett, sőt van, ahol a hó is.

A man photographs while water spills over a quay in the Eastern end of Lake Constance (Bodensee), as the storm Ciara reaches Austria, in Bregenz, Austria, on February 10, 2020. (Photo by DIETMAR STIPLOVSEK / APA / AFP) / Austria OUT
Az időjárás hírei nem oly rég még kánikuláról, aszályról, teli strandokról szólnak, de nagyot változott a helyzet a régióban / Fotó: AFP

A régióban több helyen rendezvényeket kellett lemondani az időjárási fordulat miatt. Nálunk is nagy esőkről szólnak az előrejelzések, a Közép-Európán keresztülfolyó Dunán pedig árhullámok érkezhetnek, ha bejönnek a régió országairól szóló előrejelzések.

Horvát turizmus: semmi jó, riasztás, eső, vihar, árvíz

Déli szomszédunkban, ahová nyaranta százezrével látogatnak a magyarok, és az utószezonban sem hanyagolják el teljesen, már nem vitorlásokkal és napsütötte strandokkal illusztrálják az időjárásról szóló cikkeket, hanem vízzel elöntött utcákkal, sőt tornádóval.

Narancssárga riadót adtak ki csütörtökre Isztria, Kvarner, Lika, Dalmácia, Dalmát Zagora régiókra és Horvátország déli részére. A nagy esőzések különösen Gospic, Knin és Split régiókat fenyegetik, villámárvizek is érkezhetnek, Split és Dubrovnik régiókban égi háború készül – írja az Index.hr hírportál. A pénteki előrejelzés alapján Isztriára és Rijekára már sárgára enyhül a riadó, de mindenfelé érkezhetnek újabb záporok, helyenként mennydörgéssel kísérve – van, ahol két nap alatt akár 100 milliméter csapadék is lehullhat –, és a hőmérséklet már csütörtökre erősen lehűlt.

Áradásokra leginkább a szlovén határ mentén, Gorski kotar és Lika környékén számítanak, de a pénteki esők az egész adriai tengerpart mentén okozhatnak villámárvizeket. A Zadarhoz közeli Dugi otok szigetről már elöntött utcákat mutató képek érkeztek

Szlovéniában, amely az elmúlt években súlyos károkat szenvedett az időjárás miatt, már országosan narancssárga riadó van érvényben péntek reggelig. Az országot nagy esők mossák, Primorskára 100 kilométer per óránál is erősebb széllökések csaptak le. A koperi regionális információs központ szerint az Adria északi vidékein további viharok formálódnak, amelyek Szlovénia közepe felé haladhatnak, és tovább.

Gyűjtik a homokzsákokat az Oderánál, Csehországban már havazott

Nagy a készülődés a cseh határ közelében, az Oderánál fekvő lengyel Opoléban, ahol négyzetméterenként 120 liter esőre számítanak – írja az O2 hírportál. A városháza 110 ezer homokzsákot osztott ki a helybelieknek a védekezésre a várható áradás ellen, és megkérték rá, ha a vízfolyásokban felhalmozódott ágakat és leveleket látnak, azokat távolítsák el. A régióban harmadfokú riasztás van érvényben.

Szintén az O2 arra figyelmeztet, hogy a szomszédos Csehországban, az Ausztriába és Németországba is átnyúló Sumava hegységben már az első hó is megérkezett,

háromnapos ítéletidő következik, várhatóan hatalmas mennyiségű csapadékkal, ami áradásokhoz vezethet.

A havat mutató fotók abszurdnak tűnhetnek, hiszen épp hogy csak magunk mögött hagytunk egy hosszú, forró aszályt – jegyzi meg a lengyel lap.

Ausztria: masszív esőzés, havazás, árvíz, lavina a rizikók

Nyugati szomszédunkban hétfőig, sőt keddig nyúló esőzést jövendölnek az Alpok északi szegélyén, négyzetméterenként 150-200 liter csapadékkal. Már csütörtökre eső-, hó- és szélriasztást adtak ki. Alsó-Ausztriában áradásra készültek fel a tűzoltók, Karl Nehammer osztrák kancellár már szerdán sietett megnyugtatni az osztrákokat, hogy a válságvédekezést megszervezték, készen áll a megpróbáltatásokra.

Karintiában, ahol már éjszaka óta szakad az eső, törölték a péntek estére tervezett klagenfurti bencés piac rendezvényt és a családi fesztivált, illetve a Worthersee keleti öblében szombatra tervezett SPÖ családi fesztivált – írja a Der Standard. Ha a hétvégén a labdarúgó-élvonalban tervezett három meccs is elmaradna, azon sem csodálkoznának.

A Rosegg, Feistritz és Völkermarkt víztározók szintjét már előre legalább egy méterrel csökkentették. Az alpesi legelőkről már az elmúlt napokban a völgyekbe szállították a háziállatokat.

Salzburg környékén – a nyár óta először – megint napirendre került a lavinaveszély. Az új hó a még meleg földre telepszik, és megcsúszhat. Minél több hull, annál nagyobb a lavinák veszélye. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.