BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ABB: az adatközpont specialista

Az ABB energetikai és automatizálási csoport felvette a szerverek dobta kesztyűt: ma már világszerte használt megoldásokat fejlesztett ki az egyre jelentősebb energia-felhasználóvá váló adatközpontok üzemeltetői számára. A feladat hatalmas: ma már ezek az eszközök felelnek a globális szén-dioxid kibocsátást 2 százalékáért. Ennyit bocsátana ki egy autó, ha 700-szor megtenné oda-vissza a Föld-Mars utat. Globálisan évente 5,75 millió új szervert telepítenek.

Aggodalomra ad okot a szerverek működése is. Egy átlagos adatközpont a felhasznált energia 30 százalékát önmaga hűtésére használja fel, ötödét pedig elveszíti a váltóáram/egyenáram konvertálások során. Négyzetméterre vetítve 15-ször annyi energiára van szüksége, mint egy irodaháznak.

E döbbenetes számok és jellemzők azonban kijelölték az ABB számára a fejlesztési irányokat is. A konvertálások miatti veszteségek mérséklésére a társaság kifejlesztette az egyenárammal működő adatközpontokat. Például 10 százalékkal hatékonyabban működik a svájci Green IT adatközpontja az ABB egyenáramú táplálásnak köszönhetően, de a Facebook első európai adatközpontja is ABB megoldással üzemel. A társaság IO céggel kifejlesztette a világ első egyenáram központú moduláris adatközpontját is, amely már 20 százalékos energia-megtakarításra képes.

Jelentős eredményt ért el az ABB a szerverparkok közös flottában történő felügyelete, üzemeltetése terén is, okos (smart) rendszerek használatával, a világon elsőként. A közös irányítású szerverparkoknál összehangolható az egyes elemek energia-felhasználása és terhelése, figyelembe vehető, hogy mikor és mely kereskedőtől célszerű villamos energiát vásárolni, mikor érdemes feltölteni az akkumulátorokat, vagy azokról vételezni áramot. Ennek az okos felügyelőrendszernek a neve Decathlon™. De össze lehet fogni más rendszerekkel is: Helsinkiben közel 500 olyan épület van, amelyek lakói aligha tudják, hogy távfűtésükről az Akademica vállalatnak az Uspenski székesegyház alatti barlangban lévő adatközpontja gondoskodik. Az ABB megoldásai védik a Weta Digital díjnyertes szuperszámítógép-központot az elektromos hálózat zavaraitól, és a Budapesten lévő CERN adatközpont energiaellátását is az ABB kisfeszültségű elosztó-berendezései biztosítják.

A fenti csak egyetlen szegmens abból a tucatnyiból, amelyen az ABB világszínvonalú, sok esetben világelső megoldásokkal jelentkezett, illetve jelentkezik.

A társaság tavaly ABB Better World néven kampányt indított egy jobb világért. Az ennek keretében készített online felmérés válaszadóinak (világszerte 120.000 válasz érkezett) többsége támogatja, hogy a kisüzemi szél- és napenergia-termelők adókedvezményt kapjanak, és, hogy állami támogatással épüljön ki az e-autózás infrastruktúrája. 42 százalékuk szerint elkerülhetők az áramszünetek a következő 20 évben, 53 százalékuk szerint pedig jó lenne kötelező energetikai értékelést végeztetni az ipari szereplőkkel.

Az ABB szeretné a magyarországi döntéshozók véleményét is megismerni az energia jövőjével kapcsolatban, így májusban itthon is egy energia felmérést indított.

A felmérésről az abb-energiafelmeres.hu oldalon olvashatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.