BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs miért félni Ciprustól

Szakértők szerint azok, akik Cipruson jegyeztek be vállalatot, nyugodtak maradhatnak.

Heteken át Ciprusra figyelt a világ: a szigetországban eddig sokak számára váratlan intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy a meggyengült pénzügyi szektort stabilizálják. Ugyanakkor szakértők szerint azok, akik Cipruson jegyeztek be vállalatot nyugodtak maradhatnak. A szakemberek azt várják, hogy a ciprusi kormány a cipruson bejegyzett társaságok külföldi befektetéseit továbbra sem vonja be a kialakult helyzet kezelésébe.


Mivel eddig sem volt kötelező helyi bankszámlával rendelkeznie a ciprusi cégeknek, így csak egyes meghatározott bankoknál elhelyezett 100.000 eurót meghaladó betéteket érintették az intézkedések. Mivel azonban már korábban is számítani lehetett rá, hogy hasonló események következnek, ezért a felkészültebb helyi szolgáltatók már hónapokkal ezelőtt tájékoztatták ügyfeleiket, hogy tartózkodjanak jelentősebb tőkefelhalmozástól ciprusi bankokban.

A szakértők azt valószínűsítik, hogy a külföldiektől is sok pénzt váró állam vezetői a befektetői környezet mielőbbi stabilizálásával megpróbálják erősíteni a befektetők bizalmát, annál is inkább, mivel a banki szféra várhatóan jó ideig nem fog pénzt termelni, arra pedig a mostani helyzetben kínosan ügyelniük kell, hogy az ország növelje a presztízsét.

A végrehajtott intézkedéseket követően azt kell megállapítani: változatlanul számos olyan szabályozási elem van érvényben, amely rendkívül vonzó befektetési környezetté teszi Ciprust. Ilyen például az, hogy a külföldről származó tőkejövedelmek továbbra is teljesen adómentesek, valamint az, hogy a ciprusi társaságok által külföldre fizetett jövedelmeket Cipruson semmilyen adó nem terheli.

Nyugodtan folytathatják üzleti tevékenységüket a Cipruson bejegyzett cégek - állítja Kiss Gábor, a Crystal Worldwide tanácsadója.

- Hogyan fogadták a ciprusi híreket a helyiek, illetve azok, akik a szigetországban tartották a pénzüket vagy ottani vállalatuk van?


- Úgy gondolom, hogy a média jelentősen felnagyította a ciprusiak reakcióit a bevezetett korlátozásokkal kapcsolatban. Mivel abban az időszakban jómagam is Cipruson tartózkodtam, így személyesen tapasztaltam, hogy a tüntetések, melyeket itthon nagy jelentősségűnek állítottak be, valójában csak 20-30 fős „tömeget” mozgattak meg. Ugyanakkor a cégeket sem érték derült égből villámcsapásként az intézkedések, mert már régóta lehetett tudni, hogy a pénzügyi szektorban kiigazításra kell számítani, csak a módszer és a nagyságrend nem volt ismert. Erre mi is felhívtuk ügyfeleink figyelmét, akik ránk hallgatva már az intézkedések bevezetése előtt döntő részben biztonságosabb helyre csoportosították a befektetéseiket. Ezt annál is inkább megtehették, mivel a ciprusi törvények szerint még helyi számlával sem kell rendelkeznie az ott bejegyzett társaságoknak.


- Mire számíthatnak azok, akik Cipruson jegyeztették be a cégüket?
- Várakozásaink szerint Ciprus az ott bejegyzett cégek számára továbbra is a legnagyobb kedvezményeket fogja biztosítani. Bár tény, hogy a bankok működése és túlzott kockázatvállalása most bizalomvesztéshez vezetett, de a jelentős külföldi tőke beáramlása eddig sem a bankrendszernek, hanem sokkal inkább a kedvező adórendszernek volt köszönhető. Ebből kifolyólag nem valószínű, hogy Ciprus jelentősen meg kívánná változatni az ország eddig sikeresnek mondható adózási politikáját.

- Merné tehát ajánlani, hogy Cipruson alapítsanak most vállalatokat?
- Igen, véleményem szerint a nemzetközi adótervezésben Ciprus a jövőben is egyedülálló lehetőségeket tud biztosítani - különösen magyar szempontból. A társasági adó 10%-ról 12,5%-ra való emelésével a ciprusi adó mértéke jelenleg meghaladja a 10%-os magyar társasági adót, így Magyarországról már senki nem tekintheti Ciprust offshore helyszínnek. Ugyanakkor Cipruson az általános vállalkozási környezet továbbra is rendkívül kedvező a külföldi befektetők számára. A politikai döntéshozók, a hatóságok, ideértve az adóhatóságot is, illetve az üzleti szféra szereplőinek jól felfogott érdeke, hogy a Cipruson bejegyzett cégek számára a legnagyobb rugalmasságot és támogatást biztosítsák.

További információk:
Kiss Gábor
+36-1-461-0277

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.