BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Angliába tart Közép-Európa

Kinyílt a világ. A befektetők, vállalkozók választhatnak, melyik országban akarnak működni. A választásban szerepet játszhat az adott ország jog- és adórendszere. Új sorozatunkban egy-egy a magyar vállalkozásoknak is vonzó országot veszünk szemügyre a Crystal Worldwide segítségével.

Az elmúlt 5 évben a Közép-európai térségből nemcsak a munkavállalók, hanem a vállalkozók is egyre nagyobb számban próbáltak szerencsét Angliában, hiszen az európai gazdasági válság ellenére Anglia még mindig a világ egyik legfejlettebb gazdaságaként tartják számon.

LETISZTULT SZABÁLYOK

Az Angliában bejegyzett társaságok nemzetközi elismertsége megkérdőjelezhetetlen, valamint fontos hangsúlyozni, hogy az angolszász jogrendszer letisztult társasági szabályai egyszerűsítik a cégek működtetését és szélesítik a vállalkozók lehetőségeit. A két leggyakoribb társasági forma a Private Limited és a sokszor adómentes cégként emlegetett Limited Liability Partnership, melyekre eltérő cégjogi és adózási szabályok vonatkoznak.

HELYI SZÉKHELY

A Private Limited esetében a vállalkozás társasági adót fizet a nyeresége után. A vonatkozó általános társasági adókulcs 20%, ezen kívül a 1.500.000 GBP fölötti adóalap 21%-os (2015-től 20%-os) mértékkel adózik. Az adó mértéke az európai mezőnyben közepesnek mondható, jóllehet további terhekkel (külön adókkal) nem kell számolnia a vállalkozóknak. A cég alaptőkéjének legalább 1 GBP-nak kell lennie. A társaságnak elegendő egy igazgatóval és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek külföldi személyek is, viszont az adóilletőség fenntartása érdekében célszerű belföldi személyt megbízni az ügyvezetéssel. Nincsenek megkötések arra vonatkozóan sem, hogy ezen személyeknek cégnek vagy természetes személynek kell lenniük. A helyi cégbíróság az igazgató és a részvényes adatait is nyilvántartja. A társaságnak rendelkeznie kell egy helyi címmel, amely a vállalkozás székhelye. A cég a székhelyét bármikor áthelyezheti egy másik országba, de ehhez szükséges az adóhatóság hozzájárulása.

NEM ADÓALANY

A Limited Liability Partnership nem minősül adóalanynak, vagyis a nyeresége után nem kell társasági adót fizetni. A cég adózási szempontból „átlátszónak” minősül és a jövedelme után csak a tagoknak merül fel adófizetési kötelezettsége, azaz csak a tulajdonosok szintjén kell adózni a nyereség után. Amennyiben a tagok nem belföldi személyek, akkor helyben a tulajdonosok szintjén sem kell adót fizetni a vállalkozás nyeresége után (feltéve, hogy a nyereség nem Angliából származik. A Limited Liability Partnership létrejöttéhez legalább két tag szükséges, melyek közül mindkettőnek korlátozott a felelőssége a cég tartozásaiért. A tagok felső létszáma nincs meghatározva és lehetőség van arra is, hogy egy másik vállalkozás szálljon be tagként. A vállalkozás alaptőkéjére nincs minimum követelmény, ráadásul nem szükséges a tagoknak ténylegesen befizetnie a cég bankszámlájára. Fontos kiemelni, hogy ez a cégforma külföldi tulajdonosok esetén nehezen kap Közösségi adószámot az adóhatóságtól, ezért elsősorban az Unión kívül kereskedelemben terjedt el az alkalmazása, vagy olyan esetekben, amikor kizárólag holdingként, illetve anyavállalatként funkcionál a cég.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.