BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új technológiai platformra kerülnek a TRIAS rendszerek

Legutóbb nyár elején találkoztunk, amikor arról beszélgettünk, hogy a TRINITY Consulting a nyár folyamán jelentős szervezeti átalakítást hajt végre, melyet a befektetési banki rendszereik technológiai megújulása fog követni ősztől kezdődően. Ez komoly kihívásnak hangzott. Hol tartanak most ebben a folyamatban? Erről Kreskai Györgyöt a TRINITY Consulting vezérigazgatóját kérdezzük.

KGY: Az arányos teljesítés tekintetében jól állunk. A szervezeti átalakítás gyakorlatilag lezajlott. A management átalakítása már a Manager Magazin júniusi számában megjelent riport idejére végbement. A nyár folyamán az új vezetők bevonásával mind az IT-divízióban, mind az ügyfélkapcsolati területen végrehajtottuk a szükséges változtatásokat. Épp a napokban fog belépni egy pályakezdő kolléga, akinek a belépésével a váltás mennyiségi eleme befejeződik. Azért tartottam fontosnak kihangsúlyozni, hogy pályakezdő, mivel az új HR-politikánkba beletartozik immár a saját nevelés is. Úgy gondolom, hogy a cégen belül ki kell alakítani egy egészséges korfát. Egyaránt szükségünk van komoly tapasztalattal rendelkező „öreg rókákra” és fiatalos lendülettel bíró, a TRINITY ars poeticáját magukba szívó, lelkes „ifjú titánokra”.
 
 
Előző találkozásunkkor már érintőlegesen szólt néhány szót a TRIAS Befektetési Rendszereket érintő technológiaváltási folyamatról, annak finanszírozásáról. Arról azonban még nem hallottunk, hogy milyen előnyöket jelent ez az önök ügyfelei számára.
 
KGY: Manapság megszokott trend, hogy a felhasználói igényeket kiszolgáló rendszerek böngészőből érhetőek el. Ezt szem előtt tartva gondoltuk azt ki, hogy letesszük a voksunkat a JAVA technológia mellett, és a meglévő, vastagklienses, kliens-szerver architektúrájú rendszerünket webes technológiára állítjuk át. A rendszer új verziójának bevezetésével a felhasználók sokkal szabadabban térhetnek át újabb operációsrendszer-verzió használatára, vagy az eddigi Microsoft Windows helyett más platformról is használhatják a rendszert. A webes megjelenítésre való áttéréssel megnyílik az út az ingyenes Linux platform számára, de akár Apple gépekről is lehet majd a rendszert használni mindenféle technológiai trükközés nélkül. A felhasználók és a rendszer üzemeltetői számos előnnyel szembesülhetnek. A webes technológiából fakadóan egyetlen helyen kell csak a programot karbantartani, a verziókat kezelni. Ezzel csökken az üzemeltetés feladata, de elmondható az is, hogy új munkaállomások beállítása is nagyságrendekkel kevesebb időt fog igénybe venni, hiszen csak el kell tudni érni böngészőből a TRIAS új verzióját, és meg is lehet kezdeni a munkavégzést.
 
A fejlesztés során a megbízható alapokra való építkezés, és a fokozatosság elvét követjük. Egyrészt a TRIAS meglévő üzleti intelligenciáját nem tervezzük átírni, csak a felület, a megjelenítés kerül át böngészős megjelenítésre, a rendszer magja - ami partnereink megelégedésére évek óta megbízhatóan üzemel, változatlan marad. Másrészt a korábbi, vastagklienses felület is használatban marad, partnereink részére lehetővé tesszük, hogy saját vállalati életritmusukhoz alkalmazkodva folyamatosan térjenek át az új felület használatára. Elsőként – afféle próbaként – az európai uniós direktíva által előírt ESMA adatszolgáltatási kötelezettség valósul meg a JAVA környezetben, 2014 végére. Az új rendszerre való áttérést igyekszünk azzal is gördülékenyebbé tenni partnereink számára, hogy a TRIAS felületeinek struktúráit nem, vagy csak a legszükségesebb mértékben változtatjuk meg, minden funkciót ugyanúgy, a megszokott módon tudnak használni. Változások természetesen azért lesznek a rendszerben.  A webes technológia lehetőségeit kihasználva számos olyan kényelmi megoldást tervezünk a rendszerbe beépíteni, amit megkönnyítheti a felhasználók életét. A felületek testre szabhatók lesznek, akár felhasználónként is, és ha bárhol a cégénél a felhasználó leül egy TRIAS-t elérni képes számítógép elé, akkor belépés után a jól megszokott, beállított munkakörnyezetét látja viszont.
 
A számos funkcionális fejlesztés közül például a Single Sign-On bevezetését lehet kiemelni. Azon partnereink, akik rendelkeznek vállalati címtárral, és SSO megoldással, élvezhetik annak előnyét, hogy a rendszerbe nem kell külön bejelentkezni, nem kell a felhasználóknak több jelszót fejben tartaniuk, illetve a felhasználói jogosultságok akár a központi rendszerben is menedzselhetőek.
 
A TRIAS rendszer továbbfejlesztéséből természetesen a fejlesztő is profitál. A JAVA technológiára való áttéréssel a korábbi, manapság már kevésbé elterjedt fejlesztői platformot hagyja el a cég. A JAVA technológia folyamatosan fejlődik, jelenleg nem áll fenn annak a lehetősége, hogy idejekorán elavul. Mint platform, a JAVA könnyen programozható, így a megrendelői igények rövidebb határidővel teljesíthetőek, a bevezetendő tesztmódszerek használatával pedig tovább nő a rendszer megbízhatósága. Az új technológia révén a support periódust is szeretnénk a lehető legrövidebbre venni, hogy egyre inkább a jövőbeli TRIAS fejlesztésére koncentrálhassunk.
 
Mikorra tervezik az új verzió piacra kerülését?
 
KGY:
Szeretnénk a lehető leggyorsabban lebonyolítani a teljes technológiaváltást, mivel a mielőbbi külpiaci megjelenés fontos szempont számunkra, ugyanakkor figyelembe vesszük az ügyfeleink üzleti szempontjait is. Az adatbázis-kezelő frontján az Oracle biztosan marad, mint alaprendszer szállító, a további területekről (layer,middleware és frontend megoldásokról) folyamatosan egyeztetünk az ügyfeleinkkel a stratégiai partnerség keretei közt.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.