BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gombnyomásra az okos városoktól

Életünk minden színterét behálózzák már az okos eszközök és az okos megoldások, innen csak egyetlen lépés városi szinten összekapcsolni mindezt.

Olcsóbbá és komfortosabbá teheti a települések működtetését a T-Systems Magyarország szoftvere, amelynek alkalmazásával hamarosan Magyarországon is létrejöhetnek a városi energiaügynökségek. Ezek számos tényező – a városlakók fogyasztási szokásai, aktuális és várható mozgásuk, tervezett események, időjárási körülmények – figyelembe vételével a hálózatokba csak a várhatóan szükséges mennyiségű energia betöltését vezérlik. Fecske Károly városüzemeltetési szakértő elmondása szerint a jelenlegi rendszerek folyamatosan a teljes kihasználtságra állnak készen, a szoftver alkalmazásával a város működtetése gazdaságosabbá válik hiszen csak a szükséges energiamennyiséget kell készenlétben tartani.

A városi energiaügynökségek révén a településeket ellátó rendszerek távfelügyelettel, digitalizált módon képesek lesznek a gépek közötti kommunikációt is összehangolni, miközben folyamatosan feldolgozzák és tárolják a beérkező adatokat. Mivel az államok után a városok a legtöbb intézmény fenntartói, ők a legnagyobb energiafogyasztók is. Az optimalizált energiafelhasználás ezért a településeknek komoly megtakarítást eredményezhet, miközben növeli a felhasználók komfortérzetét is.

Fotó:

Az okos városüzemeltetés során olyan öntanuló hálózatok hozhatóak létre, ami már a mesterséges intelligenciához közelít – mondja a szakember, aki a T-Systems szoftverének egyik fejlesztője is. A városi energiaügynökség szoftver egy olyan különleges tudású program, ami az összes épületet, műtárgyat, elektromos tömegközlekedést, lakást és minden energiafogyasztó pontot egyetlen mátrixban kezel, miközben folyamatosan ellátja az elosztói hálózat rendszerét a szabályozáshoz szükséges adatokkal. Ezzel lehetővé teszi a Smart Grid-szintű működést. A rendszer így, az egyes hálózatok aktuális és várható terhelésével kalkulálva nem csak valós időben tudja, mi történik, hanem előre látja, mennyi lesz a fogyasztás, mennyi energiát kell betárolni a hálózatba. A városi energiaügynökséghez folyamatosan érkeznek az adatok az épületek beléptető rendszeréből ugyanúgy, mint a városi buszokról, így együttesen válik láthatóvá, hogy éppen hányan utaznak tömegközlekedéssel, mikor ér véget az iskolákban a tanítás, és mikor kezdődik a kiszámítható tömeget vonzó rendezvény a sportcsarnokban például. Az információk már most megvannak: az okos épületfelügyeleti rendszerek, és a tömegközlekedési vállalatok gyűjtik az utasok mozgására vonatkozó adatokat. Ezeket az elemeket már csak össze kell kapcsolni. A végfelhasználókhoz ugyanakkor kézzelfogható formában kell közelebb hozni a jövőt – fogalmazza meg a szakember, aki fontosnak tartja, hogy bemutatótermekben és bejárható okos utcákban mielőbb megismerjék a városlakók is a rendszer lényegét.

A városüzemeltetésről, energiagazdálkodásról is szó lesz a T-Systems Symposiumán, melynek kiemelt előadója Rachel Botsman bizalomkutató lesz. A szakmai konferenciáról a symposium2019.hu weboldalon található bővebb információ.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.