BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sikeres kárpittisztítás 5 aranyszabálya

 

Fotó: unsplash.com

Ahol emberek élnek, és kárpitos felületek vannak, ott előbb-utóbb szennyeződés kerül a kanapéra, székre, ülőgarnitúrára. Ilyenkor a kárpittisztítás elkerülhetetlenné válik, de figyelni kell, hogy ne okozzunk rajta visszafordíthatatlan károsodást, hogy ne- a jóval drágább- kanapé újrahúzás vagy csere legyen a vége!

Egyikünk sem múzeumban él: ha folyton-folyvást arra figyelnénk, hogy lakásunk patyolattiszta legyen minden pillanatban, akkor nem maradna idő és lehetőség, hogy élvezzük a mindennapokat. Egy pohár bor a kanapén, egy kis nasi az esti film közben, ami egy rossz mozdulat következtében a kárpiton landolhat. Az ülőgarnitúrán mellénk bújó kutyánk vagy cicánk mind-mind kellemesebbé teszik a mindennapjainkat, még ha nyomot is hagynak a kárpitokon. És akkor a rosszcsont csemetéink csokis kezecskéjéről még nem is beszéltünk, amit előszeretettel kennek a bútoraink szöveteibe.

Szerencsére a harmonikus este és a tiszta lakás nem egymásnak ellentmondó fogalmak. Mutatjuk majd, hogy mi az az:

5 aranyszabály, amire oda kell figyelni a sikeres kárpittisztítás érdekében.

De először is nézzük át, hogy milyen típusú szennyeződések kerülhetnek a bútoraink kárpitjaira.

  • Vízben oldhatók – ilyenek pl. az élelmiszer eredetű szennyeződések
  • Vízben nem oldódó, de bennük megduzzadó anyagok – pl. az emberről a kanapéra hulló fehérje alapú anyagok. Ezeket mechanikai hatással, azaz porszívózással eltávolíthatjuk.
  • Vízben nem oldódó szennyeződések,- Ezeket szerves oldószerekkel és tisztítószerekkel vízben oldhatóvá tehetjük, majd eltávolíthatjuk. Ilyenek a zsírok és az olajok.
  • Sem vízben, sem szerves oldószerben nem oldható szennyezők – pl. a korom vagy a rozsda.
  • Nézzük, hogy mik azok a legfontosabb dolgok, amikre kiemelt figyelmet kell fordítani a kárpittisztítás során.

    1: Mellőzze a házi praktikákat

    Ha a kárpitot szennyeződés éri, és nem tudja, hogyan távolíthatná el, elsőre nyilván Ön is azt teszi, mint minden 21. századi ember: „kiguglizza” a neten a megoldást, vagy netán megkérdezi a legjobb barátnőjét.

    Számos cikkben találhat olyan házi praktikákat, amelyekről a szerzői azt állítják, hogy generációk óta bevált receptként működnek. De az a szomorú valóság, hogy azok a megoldások, amelyeket az internet online magazinjai, hírportáljai vagy a barinők ajánlanak, jobb esetben hatástalanok, rosszabb esetben fokozzák a problémát!

    Ha szerencsés, a folt marad, ahol volt, ha viszont rossz szert, eszközt vagy módszert választ, lehet újra húzatni, vagy vehet új kanapét, mert a „szuper ötletek” tönkretették a meglévőt.

    Ezeket a tanácsokat például biztos, hogy nem szabad megfogadni:

  • Citromot facsarni, vizet és sót szórni, vagy ecetes vizet hinteni a vérrel, olaj- vagy zsírfolttal szennyezett felületre, mert ezek mind maró hatásúak, és a folt mellett a kárpit színét is kivehetik.
  • A gyantanyomot eltávolítani újságpapír és vasaló segítségével. A vasaló szinte biztosan olyan nyomot hagy majd a bútoron, hogy azt már csak lomtalanítani és lecserélni lehet!
  • Szódabikarbónát szórni a felületre: nem drága, csak felesleges, ez nem távolítja el a foltot a felületről. De legalább nem csinál kárt.
  • 2: Ne vásárolja fel a bolti folttisztítókat!

    Sokan azt gondolják, hogy a házi praktikáknál talán sokkal többet használnak a modern eszközök és vegyszerek. Ezzel végülis nem tévednek nagyot, tényleg vannak olyan szerek, amik hatékonyak a kárpittisztítás során, de ezek többségét nem kapja meg a boltokban. Általában hivatásszerűen tisztítással, takarítással foglalkozók számára érhetőek csak el. Ugyanis használatuk szakértelmet, nagy tapasztalatot igényel! Ezek jóval töményebbek, és a nem megfelelő dózis használatával könnyen tarka boci mintást csinálhatnak a kedvenc kanapéjukból.

    Különösen veszélyes a lakossági forgalomba került tisztítószereket egymással felváltva, vagy összekeverve alkalmazni. Legyen speciális vagy univerzális címkével ellátva az adott termék, alapvetően csak felületi, részleges megoldást eredményezhet. Mindegy hogy milyen márkájú, mennyire népszerű, ki ajánlja, mit mond a megnyerő eladó, vagy hogy a reklámokban működik, de az esetek túlnyomó többségében ugyanis ezek hatástalanok, maximum elhalványítják a foltot, de nem tüntetik el végleg. A kosz jelentős része ilyenkor mélyen a szövet rétegeibe ivódik, és lassan elkezdi kifejteni az anyagra káros, megszínező hatását.

    A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki több terméket is alkalmaz egyszerre, vagy egymás után, – mert egyiktől sem akarnak azok a fránya foltok eltűnni-, akkor a hatóanyagok egymással olyan kölcsönhatásba léphetnek, ami visszafordíthatatlan károkat okozhat egy kárpitban, de még akár a felhasználó egészségében is.

    A gőztisztító gép használata is kerülendő, mert nem fog tőle gőzzé válni a csoki vagy kávéfolt. A folt az eljárásnak köszönhetően nem csupán benne marad az anyagban: a szennyeződés a magas hőmérséklet hatására még fixálódik is, és hosszú távon kárt tesz a szövetben.

    3: Itassa fel a kanapéra borult folyadékot száraz papírtörlővel, ...

    …méghozzá minél hamarabb! Ezzel segíthet, hogy minél kisebb mértékben szívja fel a szövet az idegen anyagot. Nagyon fontos, hogy csak törölje és ne dörzsölje a foltot, a súrolókefét és a vizes mosószeres szivacsot felejtse el, mert a szennyeződés a kelleténél mélyebbre kerülhet, és a kárpitnak is árthat.

    4: Ne hagyja beszáradni a foltot, törölje át egy nedves törlőkendővel.

    Ha a tömény folt beleszárad a bútorba, megköt a szövetekben, akkor a tisztítási folyamat is hosszabb ideig tarthat, valamint a szennyeződés magasabb koncentrációja miatt tartósan megszíneződhet a kárpit. A lényeg, hogy picit higítani kell a foltot a nedves törlőkendővel, de ne mossuk bele a szivacs mélyébe, ahonnan már lehetetlen kiszedni.

    5: Hívjon szakembert!

    És íme az utolsó, de egyben legfontosabb aranyszabály, hogy bízza szakemberre a dolgot! Elsőre drágábbnak tűnik a házi megoldásoknál, de valójában a legköltséghatékonyabb megoldás egy tapasztalt szakember, aki rögtön elsőre kiszedi a foltokat. Ő a lakossági forgalomban nem kapható, speciális ipari kárpittisztító szerekkel és eszközökkel rendelkezik, és ismeri a szöveteket, a folyamatok csínját-bínját. Nem csupán a foltot magát, hanem a teljes szövetes felületet tisztítja, mivel a kárpittisztítás egyik fő szabálya, hogy használt bútoron kizárólag teljes felületű tisztítást szabad végezni, helyi folt kezelést nem. Ez az egyetlen jó megoldás: a részleges tisztítás nem szakszerű eljárás, attól keletkezik a házilagos tisztítgatások során a sok-sok kontúros folt.

    Ha profi kárpittisztítót választ, a kanapé a folyamat végén sokkal közelebb lesz az újkori állapotához, mintha saját kezűleg állnának hozzá a házilagos kárpittisztításhoz a nem elég hatékony egyszerű bolti szerekkel. A szakember házhoz megy, minden esetben az Ön otthonában végzi el a munkát, nem kell a szállítás során további sérülések, ismételt bekoszolódások vagy felmerülő költségek miatt aggódnia.

    Sajnos kevés a profi, nagy tapasztalattal rendelkező kárpittisztító specialista Magyarországon, úgyhogy valószínűleg várni kell, mire a szakember ki tud menni, de megéri, mert csak egyszer fizet, maga a folyamat csupán néhány órát vesz igénybe, és nem jár különösebb felfordulással.

    Ön is hasonló bajban van? Napirenden a kárpit tisztítása, de úgy érzi, hogy ráér még ezzel foglalkozni a következő családi ünnepig vagy partiig? Sokan elkövetik azt a hibát, hogy azt mondják, hogy majd akkor tisztíttatják ki a kanapét, ha majd bölcsis lesz a gyerek, ha majd ovis lesz, végül már az egyetemet is kijárta, de még mindig nincs kitisztítva. Ökölszabály, hogy minél nagyobb az eltérés a gyári állapothoz képest, annál nehezebb visszaállítani az újszerű szintre. És ne felejtse el, hogy több folt több kiadást jelent!

    Egy szép, tiszta kanapé az otthoniak közérzetét és hangulatát is jelentősen javíthatja, ami különösen fontos, mert az életünk jelentős részét a lakásban töltjük.

    A foltos kanapé helyett nem kell újat vennie, ha egy profi szakemberhez fordul!

    Nagy Ferenc

    kárpittisztító mester

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.