BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A zöld szemléletű vállalkozásoké a jövő

Ütött az óra, elindult a visszaszámlálás, és lássuk be, már „gyermekeink sem fogják látni” teljes pompájában a bolygót, ha nem lépünk fel egységben, összehangolva és azonnal jövőnk fenntarthatóságáért. A klímaválság megoldásában való személyes felelősségüket már sokan felismerték, sőt, hazánkban sem ismeretlen, hogy a zöld irányultság a cégek etikai alapelveiben is megjelenik. Szerencsére egyre több vállalkozás véli úgy, hogy a fenntarthatósági irányelvek figyelembevétele nélkül ma már nem lehet üzleti sikereket elérni.

A TED által indított Countdown elnevezésű globális kezdeményezés szakértői platformok sokaságának bevonásával kutatja a megoldásokat a klímaválságra világszerte. Célja, hogy a közösségek, a gazdasági szereplők, a politika és az egész társadalom együtt lépjen, de leginkább mihamarabb, illetve hogy hidak épüljenek az alulról szerveződő bolygómentő-akciók, illetve a felső szintű, üzleti-politikai indíttatású klímavédelmi projektek között. A Countdown nézete szerint az egész társadalom azonnali összefogására szükség van ahhoz, hogy elmozdulhassunk a jelenlegi holtpontról.

A TED kezdeményezéséhez Magyarország is csatlakozott a TEDxDanubia Countdown révén, amely nemcsak egy TEDx konferencia 2021. májusában, hanem egy dedikáltan a klíma témájával foglalkozó közösségi programsorozat. Kreatív ötletekben gazdag programok sorával ösztönzi környezettudatosságra és buzdítja cselekvésre a társadalom minden szegmensét a fenyegető klímaválság ellen – és természetesen a vállalati szféra sem maradhat ki ezekből.

A vállalkozásokat megszólító lehetőségek felsorakoztatásában kiemelt partnere Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, melynek célja szintén a hazai közönség környezetvédelmi érzékenyítése és a fenntarthatóság iránt fogékony, cselekedni vágyó közösségek bevonása a problémák lokális megoldásába. Az Alapítvány nemrégiben indított Klímavédelmi Kockázati Tőkealapja pedig kiváló kapcsolódási pont a hazai kis- és középvállalkozások innovatív fenntarthatósági törekvéseinek ösztönzésére, egyben a zöld szemléletváltás elősegítésére. A pozitív változás azonban nagyban azon múlik, milyen gyorsan tudjuk újradefiniálni megkövesedett konzumerista szemléletmódunkat:

A legnagyobb problémát még ma is az okozza, hogy gondolkodásunk fogyasztásközpontú: a fejlődés és a növekedés hiánya elképzelhetetlen. Ugyanazt szeretnénk csinálni, mint eddig, abban reménykedve, hogy a végeredmény most más lesz. Egy azonban biztos, ha a definícióink, amelyeket közmegegyezéssel használunk, nem változnak meg, akkor az előttünk tornyosuló akadályokat sem tudjuk legyőzni

– állítja Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatója.

Fotó: Countdown

A Klímavédelmi Kockázati Tőkealap

Felismerve a fenti alapvetést, a Kék Bolygó nemcsak várja a támogatást a klímavédelmi célokhoz, de adja is. Ráadásul nem keveset. Első körben mintegy 10 milliárd forintnyi állami támogatás elosztása a cél, mivel a hazai cégek, vállalkozások sikeres üzleti megoldásai kulcsszerepet játszhatnak a fenntarthatóság megvalósításában, különösen, ha célzottan törekednek is erre. A Klímavédelmi Kockázati Tőkealappal tehát olyan hazai kis- és középvállalkozások támogatása a cél, melyek a fenntarthatóságot prioritásként kezelik üzleti stratégiájukban, és ígéretes, innovatív megoldásokkal kecsegtetnek. Bármely szektorból karolnak fel vállalkozásokat, de tipikusan olyan területekre kell gondolni, mint a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodás, az élelmiszer-biztonság, a tiszta energia és energiabiztonság, az egészségvédelem, a fenntartható városok és közösségek kialakítása, illetve az ezeket támogató technológiai fejlesztések.

Úgy tekintünk magunkra, mint egy pilot projekt, amely saját beruházásaiban komplexen értelmezi saját szerepét. Nem csupán azt nézzük, képes-e nyereséget termelni egy projekt, hanem azt is, hogy milyen egyéb szempontok mentén hat a környezetére. Befektetéseink ezért nem profitvolumenükben leszek majd versenyképes beruházások, hanem hasznosságukban. Hisszük, hogy képesek lesznek megváltoztatni azt a modellt, amely mentén a jövő beruházásairól gondolkodunk

– mondja Csepreghy Nándor, aki szerint a fenntarthatóság implementálása az üzleti életbe nemcsak új ötleteket, módszereket, és technológiákat hoz a for-profit világba, de közben jótékony hatással bír az egész társadalomra és hozzájárul az ahhoz az általános, zöld szemléletváltáshoz is, amelyre Magyarországon különösen nagy szükség van.

https://tedxdanubiacountdown.hu/files/img/page/TedX_Cs_N_2.mp4

 

A Countdown hazai megvalósításának főtámogatója és szakmai partnere a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, kiemelt partnere az E.ON Hungária Csoport és az MVM.

www.countdown.hu

www.tedxdanubiacountdown.hu/esemeny/8/Kk_Bolyg_Kockzati_Tkealap/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.