BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy egészségügyi befektetés, amit nem fog megbánni: a fogápolás!

Egy átlagos ember 18 tonna ételt rág meg élete során, ez körülbelül annyi, mint tízezer grillcsirke, vagy több kilométer hosszúságú spagettilánc.

Ennek fényében be kell lássuk, hogy ha idős korunkig szeretnénk megtartani fogaink egészségét és épségét, akkor egy ember igen nagy kihívásnak kell eleget tegyen.

Ebben az esetben bizony rendszeres és alapos, technikailag is helyes fogápolásra van szükség.

Ehhez alapvetően nem kell sokat tegyünk, de azt rendszeresen, készségszinten be kell építeni a mindennapjainkba. Azaz naponta legalább kétszer, minimum három percig tartó megfelelő fogmosási technika szükséges. Igazából teljesen mindegy, hogy elektromos fogkefét vagy kézi fogkefét használunk, a lényeg úgyis a technikán múlik, illetve tudnunk kell, hogy a fogkefe hatékonysága korlátozott.

A fogkefe a fogak sima felületének körül-belül 70 százalékát érik el, így a fogak 30 százaléka nem kap szinte semmilyen ápolást, ami épp elegendő ahhoz, hogy a fogkő, a fogszuvasodás kialakuljon rajta, ez pedig könnyedén tovább terjed.

Fotó: Freepik

A fogszuvasodást azok a baktériumok okozzák, amelyek az ételben található cukrokból táplálkoznak, és könnyűszerrel megtámadják a fogzománcot, ami pedig szinte visszafordíthatatlan folyamatot indít el egy idő után.

Ha azt szeretnénk, hogy fogaink 100 százalékban megfelelő ápolásban részesüljenek, akkor fogmosás mellett mindenképp használjunk kiegészítő szájhigiéniai megoldásokat.

Ezek végtelenül egyszerű megoldások, csak tudatosan kell rá figyelnünk.

Használjunk fogköz tisztító kefét

Ezzel könnyedén eltávolíthatjuk a fogközökből a szennyeződéseket, és ételmaradékokat, így védve fogainkat a szuvasodástól.

Használjunk fogselymet

Számtalan fogselyem közül választhatunk, azok is megtalálják a megfelelőt, akiknek az átlagosnál szűkebbek a fogközeik, például ők használhatnak viaszos fogselymet. Érzékeny ínyűek extra puha fogselyemmel tisztíthatják könnyedén a fogaikat.

Figyelem! A fogselyem és a fogkefe használatát óvatosan kell alkalmazni, ne dörzsöljük erőteljesen a fogakat, sem a fogközöket.

Használjunk szájvizet

Ne felejtsük el, hogy a szájhigiéniához és a kellemetlen szájszag megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen használjunk szájvizet. A piacon rengeteg terméket találunk, ám ha szájvízre gondolunk, akkor egy olyan ismert márka juthat egyből eszünkbe, mint a Listerine, ami a szájüreg komplex ápolására fejlesztettek ki a szakemberek.

Felnőttektől a gyerekig mindenki megtalálja magának az ideális összetételű és ízesítésű terméket.

Mit tegyenek az érzékeny fogúak?

A szájvíz használata tulajdonképpen támogatja a fogkrém hatékonyságát, például a Sensodyne kifejezetten érzékeny fogakra sepcializálódott termékeivel, legyen az fogkrém vagy fogfehérítő.

Ugyanígy megtaláljuk a Listerine szájvizet szintén érzékeny fogakra, így a kettő együttesen óvja azoknak a szájüregét is, akik nagyon meg kell válogassák, milyen termékeket használnak érzékenységük révén.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy érzékeny fog esetében nem csak a fogkrémet és a szájvizet vagy a fogselymet kell körültekintően megválasztani, hanem a fogkefét is.

A Sensodyne puha, speciálisan kialakított sörtéivel óvja és óvatosan dörzsöli az érzékeny fogú emberek fogzománcát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.