BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Széles körben igényelhetők az NHP Hajrá hitelek

A Növekedési Hitelprogram legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát a Magyar Nemzeti Bank azért hozta létre, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások könnyen kedvező pénzügyi forráshoz jussanak. Mivel az NHP Hajrá rendkívül népszerű a cégek körében, a jegybank tavaly novemberben a rendelkezésre álló keretösszeg kibővítéséről döntött, így támogatva 2021-ben is a vállalkozások működését. Nézzük meg, kik vehetik fel a hitelt!

Az MNB sikerprogramja

A jegybank 2013-ban indította el a Növekedési Hitelprogramot (NHP) a mikro-, kis- és középvállalkozások pénzügyi támogatására. Az NHP Hajrá a legfrissebb konstrukció, amely 2020 áprilisától ad lehetőséget a kkv-k számára, hogy a koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzetben is kedvező feltételekkel juthassanak forráshoz.

A konstrukció keretében a minimálisan igényelhető összeg 1 millió, a maximális pedig 20 milliárd forint. A felvett hiteleknél legfeljebb 2,5 százalék lehet a kamat, amely fix marad a futamidő végéig. Az ingatlanvásárlással és ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos beruházásokra akár 20 éves időtartamra is lehet hitelt igényelni, a forgóeszközhitel és a támogatások előfinanszírozása esetén pedig 3 év a maximális futamidő.

Az MNB által kialakított kedvező feltételek elérték a céljukat: az elmúlt tíz hónap alatt csaknem 25 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás közel 1700 milliárd forintnyi kedvező finanszírozáshoz jutott a programnak köszönhetően. A konstrukció népszerűségét látva a jegybank 2020. novemberében 1000 milliárd forinttal emelte meg az eredetileg 1500 milliárd forintban meghatározott keretösszeget. Így 2021-ben még több hazai vállalkozás juthat hozzá az NHP Hajrá hitelhez.

Kik, mire és hol igényelhetik az NHP Hajrá hitelt?

A konstrukció keretein belül meglehetősen széles körben igényelhetőek a kölcsönök, hiszen a program, illetve a kkv. törvény előírásainak megfelelő belföldi székhelyű mikro-, kis- és középvállalkozás (pl. egyéni vállalkozók, őstermelők, bt.-k, kft.-k, nyrt.-k, zrt.-k) nyújthat be hitelfelvételi kérelmet.

Fotó: MNB

A NHP Hajrá keretében felvett beruházási hitel a vállalkozás üzleti tevékenységéhez kapcsolódó eszközök, gépek, járművek, berendezések vásárlására (akár lízing formájában is), kapacitásfejlesztésre, valamint ingatlanok építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére, sőt akár egy másik vállalkozás megvásárlása céljából is felvehető. A forgóeszközhitel tulajdonképpen szabadon használható a vállalkozás működési kiadásainak fedezésére, így például készletek és vevőkövetelések finanszírozására vagy akár munkabérek kifizetésére. Lehetőség van továbbá már elnyert, de folyósításra csak később kerülő EU-s vagy hazai költségvetési támogatások előfinanszírozására is.

Az NHP Hajrá konstrukció által biztosított hitelek kizárólag a programban részt vevő kereskedelmi bankoknál és lízingcégeknél igényelhetők, a hitelbírálati szempontok azonban intézményenként eltérőek lehetnek. Ezért érdemes több banknál is tájékozódni.

A 300 millió forint alatti hitelkérelmeket a teljeskörű igénylési dokumentáció beérkezésétől számított 10 munkanapon belül kell elbírálnia a pénzügyi intézménynek. Az elhúzódó beruházásoknál segítséget jelenthet, hogy a lehívásra a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetősége a vállalkozásnak. Az igénylő kkv-k számára kedvező lehet az is, hogy a hitelt nyújtó pénzintézet a kamaton felül nem számíthat fel egyéb díjat, jutalékot, költséget (csak harmadik személynek fizetendő költséget, pl. közjegyző, értékbecslő), ráadásul ingyenesen bármikor előtörleszthető a hitel részlegesen, vagy akár teljesen is.

A kkv-k a gazdaság motorjai

Mikro-, kis- és középvállalkozások nélkül nincs jól működő magyar gazdaság, ennek a felismerése vezette a jegybankot az Növekedési Hitelprogram, majd az NHP Hajrá konstrukció elindítására, és a keretösszeg kibővítésére is. Ez azért fontos, mert így 2021-ben is több ezer kkv juthat kedvező körülmények között hitelhez. A program nagy segítség lehet az új évben ahhoz, hogy korszerűsíthessék működésüket. A járvány következményeként bekövetkezett válság egyben lehetőség is azok számára, akik nyitottak a fejlődésre és piacszerzésre vágynak, így a hazai vállalkozóknak az NHP Hajrá lehet a szükséges támogatás az első lépés megtételére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.