BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A domain alapjai

Minden webkiszolgáló azonosítható egy egyedi numerikus kód segítségével, amelyet IP-címnek hívnak. Ez a cím lehetővé teszi a böngészők számára, hogy bizonyos gazdagépekkel kommunikáljanak a weboldal tartalmának elérése érdekében. Az internethasználók általában soha nem látják ezeket a számsorozatokat, és valójában nincs is rá szükségük: az olyan IP-címeket, mint a 93.184.216.34 nem különösebben könnyű megjegyezni és elírásuk is megtörténhet. A webhelyekre történő bejelentkezéskor alfanumerikus módszert használnak a címre: a domaint.

Mi az a domain?

A domain egy, az internetnek egy logikailag meghatározott szakaszához, például egy weboldalhoz hozzárendelt világszerte egyedülálló és egyértelmű név. A domainek a következő formában jelennek meg: www.pelda.com

A tartomány az egységes erőforrás-azonosító (URL) elengedhetetlen része, és jelzi, hogy hol található webes erőforrás egy hierarchikusan felépített tartománynév-rendszeren (DNS) belül. A névszerver feladata a domain IP-címre történő fordítása. Ezután a speciális webkiszolgálók megbízásra kerülnek az IP-címek feloldásával. Ez a folyamat hasonlóan működik, mint egy címtár-segítségnyújtási szolgáltatás: a felhasználó beírja a www.pelda.com domaint a böngésző keresősávjába, majd kérést küld a megfelelő névszervernek. Beérkezéskor a www.pelda.com webhely lekérésre kerül az adatbázisból, és a letétbe helyezett IP-cím továbbításra kerül a böngészőbe.

A domain struktúrája

A teljes domainnév teljesen minősített tartománynév (FQDN) néven ismert. Az FQDN megadja a célszámítógép pontos helyzetét a tartománynévrendszer fahierarchiájában, és két részből áll: hostnévből és tartománynévből. A következő példa egy fiktív levélkiszolgáló FQDN-je: mailserver.example.com.

Míg a levelezőszerver a gazdagép nevét képviseli, az example.com azt a tartományt jelöli, ahol az adott számítógép megtalálható. A webhelyek üzemeltetéséért felelős szerver gazdagépneveknél a tipikus www-t használják: www.pelda.com.

Fotó: Freepik

Ne feledje, hogy a teljesen minősített domainnevek különböznek a mindennapi használatban lévő internetcímektől, mivel pontokra végződnek. Ez a tartománynév-rendszer hierarchikus felépítésének köszönhető, és ennek eredményeként a tartományok a legmagasabb szinttől kezdve a gyökércímkére végződnek.

Jobbról balra a tartomány példa szerkezete a következő: gyökércímke, legfelső szintű tartomány (TLD), második szintű tartomány (SLD) és harmadik szintű tartomány. A www.pelda.com webhelyről származó FQND még 4 szakaszt is tartalmaz. Elvileg a tartományok további aldomaineket is tartalmazhatnak a harmadik szintű tartomány alatt.

Gyökércímke

A tartománynévrendszer első szintjét gyökércímkének vagy null címkének hívják. Az FQDN gyökércímkéje üres, és általában nem jelenik meg az online felhasználók számára. A névszervereken és az erőforrásrekordokon szereplő bejegyzéseknek azonban teljes FQDN-ként kell létezniük, amelyeket a legfelső szintű tartomány után egy pont követ: www.pelda.com.

Legfelső színtű domain (TLD)

Mivel a gyökértartomány üresként van definiálva, a legfelső szintű tartományok képviselik a névfeloldás legmagasabb szintjét. A TLD-ket a hálózati információs központok (NIC) kezelik. A NIC számára elvégzendő feladatok közé tartozik a névkiszolgáló működtetése és a TLD alá tartozó második szintű tartományok kiosztása. Az IANA (Internetes Számkiosztó Hatóság), a központi internetmenedzsment ICANN részlege, megkülönbözteti a legfelső szintű domainek két fő csoportját:

Általános TLD-k, mint a .com és a .net, valamint országspecifikus TLD-k, mint a .hu vagy .ro. Néhány általános TLD-t speciális érdekcsoportok vagy vállalkozások szponzorált legfelső szintű domainjeként működtetnek. Egy ilyen domain regisztrációja speciális követelményekhez vagy feltételekhez köthető. Mivel a legfelső szintű domainek a domain utolsó részeként jelennek meg, gyakran „domainvégződéseknek” nevezzük őket. A példa domain esetében a .com végződés megfelel a legfelső szintű domainnek.

Az űrlap alja

Második szintű tartomány (SLD)

A második szintű tartomány egy legfelső szintű tartomány alatt lévő szabadon választott név. Példa erre a namespace.com. Az SLD-k kiosztása mindig a felsőbb szintű TLD-vel párhuzamosan történik. Az NIC által akkreditált magánszektor-nyilvántartás felelős általában az ügyfelek számára történő, üzleti célú névfelosztásokért.

Harmadik szintű tartomány

A harmadik szinten lévő domaineket természetesen harmadik szintű domain néven ismerjük. Egy FQDN-en belül ezek a második szintű tartomány előtt helyeznek el. Harmadik szintű tartomány hozzáadásával meghatározhat egy alcímet, amely elválasztja a különböző szakaszokat egymástól. A domain tulajdonosoknak lehetőségük van más céloldalak, szolgáltatások vagy szerverek biztosítására. A harmadik szintű domainek általános neve: www a webszolgáltatások, m a mobilszolgáltatások, a mail, az imap vagy a pop3 a levelezőszerverek, valamint a különböző országkódok a nyelvspecifikus szolgáltatások esetében. Világos példa erre a Wikipédia online enciklopédia. A webhely különböző nyelveken nyitható meg a harmadik szintű domaineknek köszönhetően:

Az angol nyelvű honlap a harmadik szintű en domain használatakor érhető el. A de használatával a német nyelvű honlapot nyithatja meg. A harmadik szintű domain arra is lehetőséget kínál a vállalatok számára, hogy megmutassák, hogy fiókjaik különböző helyszíneken jelen vannak, és egy külön weboldalon szeretnének regionálisan célzott szolgáltatást vagy terméket kínálni ugyanazon a második szintű domain alatt (pl. cégnév).

A harmadik szintű domaineket gyakran „aldomaineknek” nevezik. Ez a kifejezés azonban nem csak a harmadik szintű domainekre korlátozódik.

Mi az az aldomain?

Az aldomain egy olyan tartomány, amely a DNS-hierarchiában egy másik tartomány alatt található, ezért a TLD alatt minden tartomány egy aldomain. Míg a tartománystruktúrában az SLD a TLD aldomainjét képviseli, az SLD harmadik szintű tartománya az aldomain szerepét tölti be. Az aldomain egyik előnye, hogy felhasználható egy domain logikai osztályozására. Amint azt a Wikipedia példája is mutatja, a harmadik szintű domain különös jelentőséggel bír. Harmadik szint alatti aldomainek is lehetségesek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.