BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még sok bankkártyásnak van teendője, ha interneten szeretne vásárolni

Idén még biztonságosabbá vált az internetes bankkártyás vásárlás, mivel az Európai Unió szabályai szerint úgynevezett erős ügyfél-hitelesítést kell alkalmazni.

Január elsejétől még biztonságosabbá vált az internetes bankkártyás vásárlás, köszönhetően annak, hogy az Európai Unió szabályai szerint a kereskedőknek és szolgáltatóknak, valamint a kártyakibocsátó bankoknak úgynevezett erős ügyfél-hitelesítést kell alkalmazniuk. A biztonságot a többlépcsős azonosítás segíti, amelynek keretében a bankkártya-adatok szokásos megadása mellett olyan adatokat is meg kell adnunk fizetéskor, amelyek azt bizonyítják, hogy jogosan használjuk az adott kártyát.

Az OTP Bank kártyabirtokosainak jelentős része időben felkészült a többlépcsős azonosításra, és megtette az ehhez szükséges intézkedéseket. Azonban vannak, akik még nem léptek, pedig már csak így tudják internetes vásárlásra használni a bankkártyájukat. Nekik javasoljuk, hogy mindenképp tájékozódjanak esetleges teendőikről a bank weboldalán – hívta fel a figyelmet Takács Domokos, az OTP Bank bankkapcsolati területének vezetője.

A többlépcsős azonosítás használatához az OTP Bank ügyfeleinek előzetesen mindenképp regisztrálniuk kell az Internetes biztonsági kód szolgáltatásra, érvényes mobiltelefonszámuk megadásával.

Aki korábban már megadta mobilszámát a banki azonosításhoz, de még nem regisztrált a szolgáltatásra, az OTP SmartBank mobilalkalmazásban, vagy az OTPdirekt internetbankban teheti ezt meg a legegyszerűbben, illetve bármelyik OTP Bank fiókban. Azoknak viszont mindenképp el kell látogatniuk egy bankfiókba, akik még nem adták meg mobiltelefonszámukat a banknak. (Bankfiókban tudnak regisztrálni a szolgáltatásra a társkártya- és az üzleti kártyabirtokosok is. A fióki ügyintézéshez érdemes előre online időpontot foglalni.)

A regisztráció lépéseit az alábbi oktató videó is segíti.

A szolgáltatás beállítását követően a kártyabirtokosoknak kétféle lehetőségük van internetes vásárlásaik jóváhagyására. Ha már használják az OTP Bank mobiltelefonos alkalmazását, a kártyaadatok szokásos megadását követően a bank egy felugró értesítést küld a telefonra, amelyen keresztül az ügyfél az applikációba belépve tudja jóváhagyni a fizetést. A mobilappos jóváhagyási folyamat gyors és egyszerű, hiszen akár biometrikus azonosítással is elvégezhető.

Azoknak az ügyfeleknek, akik nem akarnak/tudnak banki applikációt telepíteni a mobiltelefonjukra, a bankkártya-adatok megadása után egy SMS-ben kapott, egyszer használatos kódot és a 3 jegyű TeleKódot kell megadniuk az internetes fizetési felületen ahhoz, hogy a tranzakció végrehajtható legyen. Megfelelő azonosítás hiányában a bank nem engedélyezheti a tranzakciót az ügyfél pénzének védelme érdekében.

Takács Domokos arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknak az ügyfeleknek, akik SMS-ben kapott kódot és TeleKódot használnak, a többlépcsős azonosításhoz előzetesen meg kell változtatniuk az alapértelmezett TeleKódjukat egy olyan számra, amit csak ők ismernek. (A TeleKód alapértelmezetten a bankkártyához tartozó számla számának utolsó 3 számjegye.)

A TeleKód igénylést/módosítást nem csak a bankfiókban, hanem az OTP SmartBank mobiltelefonos alkalmazásban, az OTPdirekt internetbankban, az OTPdirekt automata telefonos szolgáltatáson, vagy akár az OTP Bank ATM hálózatán keresztül is elintézhetik az ügyfelek. Fontos, hogy a többlépcsős azonosításhoz szükséges beállításokat külön-külön, minden betéti- és hitelkártyához, valamint ezek társkártyáihoz is alkalmassá kell tenniük.

Az új azonosítási folyamat kezdetben okozhat kisebb-nagyobb elakadásokat, főleg azoknál, akik kevésbé rutinosak internetes vásárláskor, viszont az a tapasztalatunk, hogy ügyfeleink pár alkalom után megtanulják a szükséges lépéseket. Így a korábbiaknál még nagyobb biztonságban tudhatják kártyaadataikat és bátrabban vásárolhatnak az interneten – tette hozzá az OTP Bank szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.