BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Budapesten és a Balaton környékén a legtudatosabbak a házépítők. Az átgondolt tervezés az alapoktól kezdve kulcsfontosságú, mivel a végeredményt, ezáltal a fenntartási költségeket a falazat és a tetőszerkezet minősége is nagyban meghatározza. Az új építésű ingatlanok esetében a 2022. év első felében életbe lépő szigorú energiaügyi szabályozás miatt nélkülözhetetlenné válik a körültekintő kivitelezés.

A Wienerberger közel egy éve indított Mesterház Programjának számai alapján Budapesten és a szomszédos településeken, valamint a Balaton környékén kifejezetten jellemző az átgondoltabb házépítés. A minőségi kivitelezést fókuszba helyező projekt iránt érdeklők közel 45 százaléka az említett két régióban található. A családi házas otthonra vágyók leginkább műszaki kérdésekben várnak iránymutatást. A jelentkezők elsősorban a falazás és a tetőszerkezet különféle alapanyagai és azok tulajdonságai kapcsán igyekeznek részletes információkat szerezni. A jövőbeni háztulajdonosok a rátermett kivitelezők és tervezők hiányát érzik különösen, de az építőanyagok beszerzése során is számos nehézséggel szembesülnek.

A vállalat által a 2020 márciusában indított Mestreház Program iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Mindez többek között annak is köszönhető, hogy a leendő családi házak tulajdonosai díjmentesen vehetnek igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyek lehetővé teszik a kiválasztott termékek szakmai irányelveknek és a terveknek megfelelő beépítését. Ennek érdekében például a vállalat alkalmazástechnikai munkatársai a kivitelezés során három alkalommal ingyenesen ellenőrzik a zajló munkálatokat, az építőanyagok helyes beépítését.

Fotó: Wienerberger

A KSH legutóbbi,* hazai lakásfelmérési összesítése is utal arra, hogy az alapanyagok megválasztása hatással van az ingatlan tartósságára. A jelentésből kiderül ugyanis, hogy itthon összesen mintegy 1,5 millió lakásnál lenne igény hőszigeteléssel kapcsolatos rekonstrukciókra. A téglaépületek esetében viszont a legmagasabb azok az aránya (39 százalék), akik úgy vélik, jó állapotban van az épület, így nincs szükség felújításra.

Érdemes már a ház tervezési szakaszában konzultálni szakemberrel, építésszel, kivitelezővel, hogy minél tudatosabban, okosabban döntsünk az alapanyagok megvásárlásakor, még akkor is, ha ezek elsőre nagyobb kiadást jelentenek, de később az alacsonyabb rezsiköltség meghálálja a befektetett összeget.

Fotó: Wienerberger

Tervezési szakaszban vegyük igénybe a gyártók ingyenes szolgáltatásait, tanácsadását, ezek sokat segíthetnek eligazodni az anyagok és árak útvesztőjében. Így biztosan olyan házunk lesz amilyet álmodtunk a családunk részére.

* Miben Lakunk? – A 2015. évi lakásfelmérés eredményei – kiadó: KSH

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.