BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elengedhetetlen a tési szélmalmok renoválása

Renoválásra szorulnak Tés fő látványosságai, a Dunántúlon ritkaságnak számító szélmalmok. Két malom is fennmaradt a településen, az 1840-ben épült Helt-féle és az 1924-ben felhúzott Ozi-féle. Előbbi napjainkban is működőképes, míg utóbbit az állapota miatt nem látogathatják a turisták.

A tési malmok a korábbi években több alkalommal is felújításon estek át, továbbá állagmegóvó javításokat is végeztek rajtuk.

Az állami tulajdonban lévő malmok további renoválásra szorulnak. Ezért az MNV Zrt. megbízta a Kiving Kft.-t a tési szélmalmok felújításához szükséges beruházások elvégzésére.

Lyukas tetőszerkezet, elázott falak

A turisták elől elzárt Ozi-féle malom van rosszabb helyzetben. A kúp alakú tetőszerkezet beázik, az eresz rövidebb a kelleténél, így az esővizet nem képes megfelelően elvezetni, ami miatt elázik a fal. Voltak már ebből fakadó problémák, az egyik elázott fal javításra szorult, statikaliag megerősítették, valamint a vakolatot is javították. A nem egyenlő kinyúlású ereszvonal kialakítása ezért létfontosságú, ennek hiányában továbbra fennáll a vizesedés veszélye.

A bejárati ajtó cseréje, illetve az ablakok és nyílászárók rekonstrukciója is fontos. Ki kell egyenlíteni a padlózatot, továbbá meszelésre szorul a belső falfelület

a korabeli megjelenés minél pontosabb visszaidézése érdekében.

Bár önkormányzati megbízásból korábban megtörtént a főtengely cseréje, ám ez csak ideiglenes megoldásnak bizonyult. Akadályozza a malom működését, és nem elégséges a teherbírása.

A legutóbb 2007-ben kicserélt deszkaszéllapok pótlása ismét időszerűvé vált. A második emeletre vezető lépcső nem biztonságos, a belső faszerkezetek pedig anyagvédelmi kezelésre szorulnak.

A MNV Zrt. mindezek mellett a belső szélkakas rekonstrukcióját is javasolja.

Kisebb javításokra szorul a Helt-malom

Az Ozi-malommal szemben a Helt-féle malom jó állapotban van, több felújításon is átesett az elmúlt évek során. Az építményen kisebb javításokat, esztétikai beavatkozásokat tart szükségesnek a megbízó.

A malom belső szerkezete ép, működőképes, kapui jelenleg is nyitva állnak a turisták előtt.

A beázás miatt javításra szorul a tetőszerkezet, és az ablakok, nyílászárók cseréje is időszerű. A padlón található nagyobb mélyedések balesetveszélyesek, az aljzat kiegyenlítése ezért elengedhetetlen.

Javasolják a belső falfelület meszelését a korabeli megjelenés minél pontosabb visszaidézése érdekében. A külső falfelületen fellelhető repedések miatt tartószerkezet-vizsgálatra is szükség lenne.

A 2018-ban cserélt széllapátok állapota megfelelő, nem igényel újabb beavatkozást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.