BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire való a lottókalkulátor?

A lottóötös összege minden héten változik, de azt kijelenthetjük, hogy egy hatalmas összegről van szó. A jelenlegi nyeremény több mint 700 millió forint, amit ha megnyerünk, életünk végéig is élhetünk belőle. De ez valóban így van? Mivel a legtöbb ember fizetése pár százezer forintban mérhető, egy 700 milliós összeg soknak tűnhet, ám közel sem tart ki addig, ameddig gondolnánk.

Ha elmerengünk rajta, hogy meddig tudnánk élni ebből az összegből, érdemes használni a lottóötös-kalkulátort.

Ezzel a kalkulátorral ugyanis ki tudjuk számolni, hogy a jelenlegi nyeremény hány évig tartana ki, ha befektetnénk, és ha nem csinálnánk vele semmit, csak költekeznénk. A kalkulátor az inflációval is számol, szóval egy meglehetősen hiteles képet kaphatunk így arról, hogy a nyeremény hány évig tartana ki. A Pénzkalauz kiszámolta, hogy mi történne akkor, ha csak élnénk a pénzből, és mennyi ideig tartana ki, ha a jelenlegi banki kamatokkal számolva lekötnénk, befektetnénk a nyereményünket. Az eredmény meglepő lesz.

Meddig lehet élni a lottóötös-nyereményből? Kalkuláljunk!

Először is lássuk, mi történik, ha csak szórjuk a pénzt ész nélkül. Nagy összegről van szó, így sokan gondolhatják, hogy bőven kitart majd életük végéig. A valóság sajnos sokkal kiábrándítóbb. A kalkulátornak három sora van. Az első a befektetési kamat mértéke, ha befektetnénk ezt az összeget, a második az infláció mértéke, ami már kitöltött adat, 3,7 százalék, a harmadik sor pedig az az összeg, amit havi szinten el szeretnénk költeni.

Fotó: Pixabay

Ha nem fektetünk be, csak költünk

Ebben az esetben a befektetési kamat ugyebár nulla lesz, az infláció pedig maradjon a 3,7 százalék. Ha havonta mindössze 1 millió forintot költünk el, ami ekkora összegnél nem fog mindenkinek sikerülni, akkor 35 évig élhetnénk ebből a pénzből. Ám valószínű, hogy jóval többet fogunk költeni. Ha 2 millió forinttal számolunk, akkor az összeg 20 évig tart majd ki, 5 millió havi költés esetén pedig csak 20 évig. Persze nem fog mindenki havonta 5 millió forintot elverni, de biztos lesznek költségesebb hónapok, amikor, mondjuk, utazunk, autót vagy házat vásárolunk, szóval átlagban az 5 millió forintos havi költés nem is tűnik soknak.

Ha befektetjük a nyereményt

Ahogyan az előző példából jól látszik, érdemes nemcsak elkölteni a lottóötöst, hanem előre gondolkodni, és gondoskodni róla, hogy tovább kitartson. A jelenlegi kamatokat figyelembe véve kalkuláltunk, a legalacsonyabb banki kamat 1 százalék, a legmagasabb 5 százalék körül mozog, ám ennek jóval magasabb a kockázata is. Az átlagos kamatok 3-3,5 százalék körül mozognak, lássuk, az átlagos kamattal számolva meddig élhetünk, ha 1, 2, vagy 5 milliós havi költségekkel számolnunk, és természetesen a 3,7 százalékos inflációval.

– Kamat 3 százalék, havi költségek 1 millió forint: 38 év

– Kamat 3 százalék, havi költségek 2 millió forint: 27 év

– Kamat 3 százalék, havi költségek 5 millió forint: 11 év

Mit tegyünk, hogy a nyereményünk az életünk végéig kitartson?

A kalkulációból jól látszik, hogy bár a lottóötös egy nagy összeg, de mégsem akkora, hogy csak úgy meggondolatlanul használjuk fel. Befektetni mindenképp érdemes, hiszen ezzel több évet is nyerhetünk. Másrészt a befektetésnek nem feltétlen kell csak lekötéseket jelentenie. Célszerű vállalkozást építeni, hogy a befektetett pénz tovább gyarapodhasson, így a lottóötös életünk főnyereménye is lehet, nem csak egy múló állapot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.