BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteget használjuk, mégis alig tudunk róla – melyik gázra gondolunk?

Az argon egy színtelen, szagtalan és íztelen nemesgáz. Habár a harmadik leggyakrabban előforduló gáz légkörünkben, mégis kevés szó esik róla. Számos területen alkalmazzák, ezért nem véletlen, hogy hegesztési munkák és életmentő műtétek esetén is ugyanolyan hasznos segítséget nyújt.

Milyen területeken használatos az argon?

Mi mindenre jó az a gáz, ami Földünk légkörének közel 1 százalékát teszi ki? Mutatjuk!

3D nyomtatás

Akár egy jövőbeli termék prototípusának az elkészítése, akár egy meglévő tárgy tömeggyártása a célunk, az egyik legnagyobb kihívást az ideális 3D-s nyomtatási környezet előállítása és ellenőrzése jelenti. Ugyanis a tökéletes nyomtatáshoz maximális figyelmet kell fordítani a szabvány szerinti gyártásra és a szennyeződések kizárására is.

Professzionális, tiszta 3D nyomtatást csakis inert gázok segítségével lehet végezni. Az argon és a nitrogén kémiailag inaktív környezetet teremtenek, aminek köszönhetően a legszigorúbb gyártási feltételekkel rendelkező termékek is elkészíthetők 3D nyomtatással.

Argont használnak az autóiparban a fém alkatrészek gyártására, illetve a repülőgépekhez szükséges elemek előállítására is. Ez a nemesgáz gyakran megjelenik a légzsákok és gumiabroncsok, illetve az elektronikai- és légkondicionáló rendszerek összeszerelésekor.

Védőgáz hegesztéshez

Az argon kiváló pajzsgáz, hiszen egyáltalán nem lép reakcióba a hegesztés közben alkalmazott gázokkal és fémekkel. Megakadályozza, hogy az olyan reaktív gázok, mint az oxigén és a nitrogén kárt okozzanak a hegesztés során megmunkált fémben.

Növeli az ívstabilitást, csökkenti a hegesztési fröcskölés esélyét, továbbá szebb munkát eredményez, mint a tiszta szén-dioxid (CO2) használat.

Hegesztők és öntőiparban dolgozók is használják, elsősorban különleges ötvözetek készítésére és titán gyártására. Emellett a konverteres acélgyártásban is előfordul, ha a gyártók még az öntés előtt szeretnék eltávolítani a gázbuborékokat létrehozó gázokat az anyag felületéről.

Milyen anyagok hegesztéséhez alkalmaznak argont?

  • Színesfémek
  • Magnézium
  • Alumínium
  • Titán
  • Fotó: Argon

    Neoncső világítás

    A neoncsövek ritkított gázzal töltött világítótestek, amelyek nagyfeszültség hatására impozánsan fluoreszkálnak, világítanak. Ha egy neoncsövet argonnal töltik fel, akkor az kéken világít. Természetesen a különböző gázok kombinálásával rengeteg egyedi szín előállítható. Például az argon és higanygőz keveréke lila színt eredményez.

    Mivel a neoncsövek élénk színei igazán hangulatos környezetet teremtenek, ezért a reklámiparban már 1920 óta alkalmazzák őket a marketingesek. Legyen szó kávézóról, étteremről, fodrászatról vagy a közeli kisboltról, a neonfények mindig hatékonyan vonzzák a tekinteteket.

    Miért népszerűek az argonnal és egyéb gázokkal töltött neoncsövek?

  • Kis- és nagyvállalkozások is magukra irányíthatják a figyelmet. Ha költségkímélő és figyelemfelkeltő offline marketing eszközt keresel, a neon- és világító csövek, illetve táblák hozhatják meg a kívánt forgalmat.
  • Hosszú élettartamot biztosítanak. Átlagosan a neoncsövek 10-15 évig bírják, persze ez nagymértékben függ a használati időtől is. Amennyiben egy 24 órán át nyitva tartó üzlet megállás nélkül üzemelteti a neon világítást, az élettartam kicsivel rövidebb lehet, mint 15 év.
  • Művészi szintre emelhető a marketing. Szerencsére a neoncsövek különböző átmérőkben kaphatók, és szabadon hajtogathatók. Így tényleg izgalmas és egyedi formákat hozhatsz létre, hogy biztosan kilépj a konkurenciáid árnyékából.
  • Egészségügyi kezelések

    Habár a nemesgázokkal kapcsolatban kevés szó esik az egészségügyről, pedig az argont gyakran használják a kórházakban és a klinikákon. Argon lézer kezeléssel elsősorban a cukorbetegen segítenek, hogy megakadályozzák a betegséggel járó szövődmények kialakulását.

    Azonban több szemfenéki elváltozás esetén is hasznos. Így zöldhályog és retina szakadás fennállásakor az Ar-ion lézer ugyanolyan hatékony eszköznek minősül, mint a daganatok elpusztításakor vagy éppen az artériák műtét közbeni kezelésekor.

    Kijelenthető, hogy az argon egy valóban sokoldalú nemesgáz. Remek választás a tárgyak precíz és szennyeződésmentes 3D nyomtatásához, a hegesztendő fém megóvásához, illetve a reklámszakmában közkedvelt neoncsövek megvilágításához is.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.