BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vállalkozások, hajrá! Továbbra is elérhetők a kedvező kamatozású hitelek

Töretlen népszerűségnek örvend a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által indított Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá). A konstrukció sikerét látva a jegybank áprilisban a keretösszeg 3000 milliárd forintra történő megemelése mellett döntött, így a kiszámítható, kedvező feltételekkel igényelhető hitelek továbbra is elérhetők a kkv-szektor számára a kereskedelmi bankoknál. Az NHP Hajrá a járvány okozta gazdasági nehézségek mérséklésében és a növekedés újraindításában egyaránt kiemelt szerepet játszik.

Növekedési Hitelprogram: 8 éve a növekedés forrása

Az MNB számára kiemelten fontos a magyar gazdaság gerincét adó mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása. Ennek érdekében a szektor versenyképességének növelése céljából a jegybank kiszámítható és kedvező feltételeket kínáló programot hirdetett Növekedési Hitelprogram néven, először 2013-ban. Az NHP az indulást követően gyorsan a kkv-hitelezés meghatározó termékévé vált, az elmúlt 8 évben mintegy 70 ezer vállalkozásnak biztosított kedvező lehetőséget a finanszírozási szükségleteik biztosítására. A jegybank célja a programmal, hogy segítse a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások stabilitásának megőrzését, ösztönözze beruházásaikat és innovációs képességüket.

Az elmúlt évek statisztikái alapján mindezt sikeresen teszi, hiszen a program valamennyi szakaszára jellemző volt a magas kihasználtság, valamint a beruházási céllal igényelt hitelek számának folyamatos növekedése. Az eddig megkötött szerződések volumenének 33 százaléka új beruházási hitel vagy lízing volt.

Forrás: MNB

NHP Hajrá: új fejezet a kkv-hitelezésben

A 2020 áprilisától elérhető konstrukció az NHP Hajrá, amely eddig több mint 34 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás számára jelentett segítséget a gazdasági nehézségek leküzdésében, támogatva a működésüket, beruházásaikat és a versenyképességük megőrzését.

A program keretében a magyarországi székhellyel rendelkező egyéni vagy társas vállalkozások közvetlenül a kereskedelmi bankokhoz fordulhatnak hiteligényükkel, de emellett a haszongépjárművek, munkagépek értékesítői is sok esetben kínálnak NHP-s lízingkonstrukciót finanszírozó partnereik segítségével. A vállalkozások részéről jelentkező számottevő finanszírozási igényre tekintettel a jegybank a program keretösszegét tavaly novemberben 1000 milliárd forinttal 2500 milliárd forintra, idén áprilisban pedig további 500 milliárd forinttal, 3000 milliárd forintra emelte.

A NHP Hajrá konstrukcióban a kkv üzleti céljának megfelelően számos célra igényelhető finanszírozás. A beruházási hitel felhasználható a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódó eszközök, gépek, járművek, berendezések vásárlására (akár lízing formájában is), kapacitásfejlesztésre, valamint ingatlanok építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére vagy cégvásárlásra is. A forgóeszközhitel pedig lényegében szabadon használható a vállalkozás működési kiadásainak fedezésére, például készlet- és követelésfinanszírozásra vagy akár munkabérek kifizetésére is. A konstrukció továbbá lehetőséget nyújt már elnyert, de folyósításra csak később kerülő EU-s vagy hazai költségvetési támogatások előfinanszírozására egyaránt.

Az NHP Hajrá keretében a vállalkozások 1 millió és 20 milliárd forint közötti összegben igényelhetnek hitelt. Az NHP Hajrá esetében 300 millió forint hitelösszegig a teljes körű hiteldokumentáció rendelkezésre állásától számítva legfeljebb 2 hét a hitelbírálat ideje, és maximum 2,5 százalékos fix kamattal számolhatnak a vállalkozások. Ezen felül a bank semmilyen egyéb díjat, jutalékot, költséget nem számíthat fel (kivételt képez a harmadik személynek, pl. közjegyzőnek, értékbecslőnek fizetendő költség), így nem kell tartani a rejtett költségektől sem. Nagy előnye a konstrukciónak, hogy a felvett kölcsön bármikor, részlegesen, de akár teljesen is díjmentesen előtörleszthető.

2020–2021: cél a gazdaságélénkítés és növekedés

A koronavírus-járvány hirtelen, nem várt mélységben sújtotta a hazai és a nemzetközi gazdaságot egyaránt. Amikor a gazdaságot ehhez hasonló sokk éri, kiemelt fontosságú, hogy olyan ösztönzők kerüljenek a piacra, amelyek támogatni tudják rövid és hosszú távon is a stabilitást, gazdaságélénkítést és a vállalkozások munkahelymegtartó képességét. Az MNB számos intézkedést tett annak érdekében, hogy a világjárvány minél kisebb veszteséget okozzon. Az NHP Hajrá konstrukció továbbra is kedvező kamatozású forrással látja el a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat.

A konstrukció 2020 áprilisi indulása óta több mint 2200 milliárd forint összegben igényelt hitelek egyharmadát új beruházások finanszírozására igényelték a vállalkozások. Nem érdemes tehát kimaradni a programból, keresse meg mielőbb számlavető hitelintézetét vagy akár más bankokat is! Az NHP Hajrá továbbra is kedvező feltételekkel, széles körű felhasználási lehetőséggel biztosít forrásokat, szálljon be Ön is a versenybe!

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.