BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drasztikus alapanyagár emelkedés, növekvő csarnokméretek

Az acéltermékek az elmúlt hónapok soha nem látott mértékű világpiaci alapanyagár növekedése ellenére, az idén megrendelt Frisomat-csarnokok jelentős része az eredeti ajánlati árakon épülhetett meg. A sok bizonytalanság ellenére a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó belga központú cég 30 éves magyarországi jelenléte alatt a második legeredményesebb üzleti évet zárja június 30-án, ami az átlagos csarnokméretek növekedését is hozta.

Itthon és külföldön is egyaránt kihívást okozott a különböző minőségi acél alapanyagok 37-100% közötti világpiaci árának emelkedése, mivel ezek az alapanyagok szinte kivétel nélkül szükségesek a Belgiumban folyó gyártáshoz. 

Jóllehet a cég nagy tételben vásárolja a szerkezetekhez szükséges alapanyagokat, így egy időre előre tud tervezni, de az ilyen mértékű árváltozást nem lehet tervezett beszerzésekkel kivédeni

– fejtette ki Raport László, a magyar leányvállalat, a siófoki székhelyű Frisomat ügyvezető igazgatója. – 

Régen nem történt olyan, hogy nemzetközileg ajánlatadási tilalom lépett volna életbe, amíg a következő szállítmány acél-alapanyag beszerzése meg nem történik. Sajnos a tendenciát látva, nem reménykedhetünk abban, hogy mindez nyáron nem folytatódik

 – tette hozzá a cégvezető. 

Fotó: Fristomat

Az okok között a szakember – ahogy más alapanyagok esetén is – a vírushelyzet miatti alapanyag kitermelési és gyártási bizonytalanságokat említette. A kissé óvatosabb európai beszerzők, valamint a veszélyhelyzet kialakulása előtt is visszaeső forgalmakat realizáló autóipar visszafogottabb érdeklődése miatt a piacon maradt tételek Kína és az USA érdekkörébe kerültek. Az elmúlt hónapokban visszatérő megnövekedett keresletet a csökkenő bányászati kapacitásokig visszafejthető értékesítési lánc nehezen tudja kiszolgálni – ez vezetett a rendkívüli alapanyagár növekedéshez – az acél és más alapanyagok így pl. a polisztirol hőszigetelés alapanyag esetén is.

A Frisomat ennek ellenére, és a mintegy 35 eladott csarnoknak köszönhetően, 1,3 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 6% körüli eredményt könyvelhet el a hónap végén záruló üzleti évben. 

Örvendetes, hogy a megrendelt épületek átlagos mérete mostanra elérte a 700-800m2-t: a legkisebb 120m2 körüli, míg a legnagyobb mezőgazdasági csarnok idén 3200m2 volt. A hamarosan induló üzleti évre lekötött épületek esetén pedig további alapterület növekedést érzékelünk.

Stabil folytatás

Fotó: Fristomat

A mezőgazdaság az egyik olyan ágazat, amelyben a működő vállalkozások számára az elmúlt évtizedekben szinte mindig volt valamiféle pályázati támogatás a fejlődéshez elengedhetetlen infrastrukturális fejlesztésekhez. A gyorsan és rugalmasan megépíthető acélcsarnokokat gyártó és Bisnode minősítéssel rendelkező Frisomat mára azonban nem csupán a mezőgazdasági termelők körében, de a KKV-szektorban is stabil megrendelői bázisra tett szert.

Még 10 évvel ezelőtt sem volt ennyire fontos tényező, hogy egy cég hány éve működik a magyar piacon, mára azonban a biztos partnert kereső vállalkozások számára a döntési szempontok között szerepel a beszállítók piacon töltött múltja. Itt a Frisomat biztos versenyelőnyt mondhat magáénak.

 – hangsúlyozza a cége 30 éve vezető szakember. 

Ezért fontos számunka a Bisnode minősítés megszerzése, de természetesen a leginkább az a közel másfél ezer csarnok a jó működésünk bizonyítéka, amely az elmúlt évtizedekben a legkülönbözőbb iparágak szereplőinek épült.

 A Frisomat a magyar cégek azon 9,82%-ába tartozik, amelyek Bisnode tanúsítványával rendelkeznek, azaz üzletileg a legmegbízhatóbbak és pénzügyileg a legszilárdabb lábakon állnak.

Mit hoz a jövő?

A következő üzleti évet 2021. július 1-jén kezdő, a mezőgazdasági szektor és a KKV cégek számára költséghatékonyan, gyorsan megépíthető acélcsarnokokat kínáló specialista továbbra is jelentős érdeklődést tapasztal. 

Jóllehet néhány ajánlatot újra kell tárgyalnunk, de a jövő évi munkáink egy része már körvonalazódni látszik, és a megrendelt csarnokok átlagos alapterülete eléri a 800m2. Mindezt továbbra is bizonytalan alapanyagárak között.

További információ a Frisomat oldalán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.