BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gondoskodjon szeme egészségéről az irodai környezetben

40 éves kor felett sajnos elkerülhetetlen a közeli látásromlás, de a képernyők előtt töltött idő miatt sokszor már korábban is jelentkezhetnek az első panaszok. Szerencsére a mai technológiának köszönhetően azonban már nem kell lemondanunk az éleslátás élményéről és szemünk védelméről.

Az idő nem csupán bőrünket, de látószervünk vitalitását sem kíméli. A természetes öregedési folyamatokon túl az utóbbi évek során a képernyő előtt eltöltött idő drasztikusan megnőtt, így kiemelten fontossá vált a prevenció. A megfelelő kékfény védelem biztosításával és az időben korrigált látáspanaszok mellett jelentősen csökkenthetjük a látásromlás további ütemét is.

A kulcs a prevenció

Érdemes minimum évente-kétévente ellátogatni látásellenőrzésre, hogy az esetleges panaszokra még korai stádiumban fény derülhessen. Manapság már rengeteg korszerű technológia áll rendelkezésre az optikusok kezében. Egy korszerű látásvizsgálat egyáltalán nem úgy zajlik, mint ahogy 5 vagy akár 10 évvel ezelőtt megszokhattuk: a falon porosodó, megsárgult táblázatok ideje határozottan lejárt. A technológia fejlődésével olyan vizsgálati eszközök jelentek meg a piacon, melyekkel nagyon precíz, akár század dioptria pontosságú állapotfelmérések készíthetők, ráadásul további egészségügyi problémák is felderíthetőek a segítségükkel, ami segíthet olyan panaszok kiszűrésében is, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Külön jó hír, hogy a vizsgálat maga egyáltalán nem kellemetlen vagy fájdalmas, és csupán néhány percet vesz igénybe, úgyhogy nem érdemes halogatni az ellenőrzéseket.

Fotó: Trend Optika

A szem természetes öregedése elkerülhetetlen, de nem kezelhetetlen

40 éves kor felett a szem folyamatosan veszít alkalmazkodóképességéből. Genetikai adottságoktól függően lehet, hogy később, lehet, hogy előbb jelentkeznek az első panaszok, de előbb-utóbb mindenki tapasztalja ezeket, ami teljesen természetes. Az apró betűk összemosódnak, az olvasott szöveget egyre távolabb kell tartanunk szemünktől, hogy élesen láthassunk. Sokan azért óvakodnak még ilyenkor is az olvasó- vagy egyéb szemüvegek viselésétől, mert úgy gondolják, hogy azzal tovább fog romlani a szemük, pedig a valóságban szemüveg nélkül sokkal nagyobb a szem terhelése, és ezáltal a központi idegrendszer is sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve egész nap, így hosszútávon nehezebb lesz a koncentráció és fáradékonyabbak is leszünk. Ezért kiemelten fontos, hogy egy olyan szemüveggel korrigáljuk a panaszainkat, ami az egyedi látásigényeinket figyelembe véve készült, hiszen így a látásunk további romlásának üteme is jelentősen lassítható.

Az irodai környezet különösen nagy kihívás elé állítja a szemünket

A tipikus irodai környezet sincs szemünk segítségére az öregedési folyamatokkal vívott harcban: tekintetünket folyamatosan a képernyőkre szegezzük, sok esetben hosszú órákig nem is nézünk fel, ezáltal a nap nagy részében közelre fókuszálunk. Hosszútávon ezért szemünk számára nehezebbé válhat a különböző távolságokhoz történő gyors alkalmazkodás, pedig a természetes környezetben erre nagyon nagy szükség van. A képernyők által kibocsátott kékfény sugárzás szintén fárasztó a szemünk számára, ezeket nem tudja magától kiszűrni. Ezért nagyon fontos, hogy óránként tartsunk legalább néhány perc szünetet, mikor a képernyő helyett valamilyen távolabbi objektumra irányítjuk tekintetünket, illetve mindenképpen használjunk olyan védőszemüveget, ami alkalmas a káros kékfény hatások szűrésére – szerencsére ez az opció bármilyen látáskorrekciót ellátó szemüveg esetében elérhető.

Egy szemüveggel minden távolságra

Az utóbbi időszakban a szemüveglencsék terén is rengeteg új fejlesztés jelent meg, amik a multifokális szemüvegek terén nagy változásokat hoztak. A multifokális technológia lényege, hogy a szemüveglencsék rendelkeznek távoli és közeli látómezővel is. A kettő közötti átmenet az úgynevezett látócsatornában kerül kialakításra, így alkalmas a közbenső távolságra lévő tárgyak nézésére. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően ez a folyosó egyre szélesebb és a széli részek torzítása egyre kisebb.

A progresszív lencsék viseléséhez hozzá kell szoknunk, meg kell tanulni a használatához szükséges fej- és szemmozgásokat. A legmodernebb lencsék esetében rövid a megszokási idő, mert ezeket a természetes szemmozgás és fejtartás figyelembevételével alakították ki. A progresszív lencse által nyújtott előnyök bőven kárpótolnak bennünket a kezdeti nehézségekért.

Fotó: Trend Optika

Kiemelten fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőrizzük látásunkat és a megfelelő szemüveggel korrigáljuk az esetleges problémákat, amit hosszútávon szemünk is meg fog majd hálálni. Munkánk és magánéletünk során rengeteg olyan helyzettel szembesülünk, amikor közelre és távolra is élesen kell látnunk, amire kényelmes megoldást nyújt egy multifokális szemüveg használata, hiszen így nem kell a különböző szemüvegeket cserélgetnünk, ami nagyban megkönnyítheti a mindennapokat.

A Trend Optika Csoport üzleteiben június hónapban is kiemelt kedvezményekkel, kockázatmenetesen próbálhatóak ki a multifokális szemüvegek. A szemész szakorvos és a képzett optometrista munkatársak pedig további tájékoztatást és személyes konzultációs lehetőséget is biztosítanak.

Az aktuális akciókról itt tudhat meg többet:

https://www.trendoptika.hu/akciok

Fotó: Trend Optika

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.