BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan változtak a hitelfeltételek a vírushelyzet miatt?

A koronavírus az élet minden területére hatott, és alapjaiban rendezte át az életünket. Sajnos egyébként is alakulhatnak bármikor úgy a dolgok, hogy anyagi segítségre van szükségünk, de ez a pandémia alatt különösen igaz. Sokan veszítették el a munkájukat, aminek következtében a családok egy része igen nehéz helyzetbe került anyagilag, akár még a mindennapi megélhetés is nehézséget okozott. Vajon nekik mi jelenthet megoldást?

Sokaknak már egy kisebb összeg is segítséget jelenthet, így kézenfekvő lehet, hogy személyi kölcsönt vagy gyorskölcsönt igényelnek. Ezeknek általános jellemzője, hogy nem szükséges hozzájuk ingatlanfedezet, így még ebben a helyzetben sem kell kockára tenni az otthonukat. Érdekes kérdés azonban, hogy a covid miként befolyásolta a hitelezési szokásokat, szigorodtak-e a feltételek? Ennek járunk most utána.

Gyorsan elérhető, szabad felhasználású hitelek

A szorult helyzetben, amikor szinte azonnal szükségünk van a pénzre, kizárólag azok a hitelek jöhetnek szóba, amelyek hitelbírálata és folyósítása is gyorsan megtörténik. Emiatt természetesen ebben az esetben a szabad felhasználású hitelek lesznek a befutók. Ilyen a személyi kölcsön, vagy a gyorskölcsön is.

A személyi hitelek jellemzője, hogy szabad felhasználású, tehát bármire költheted, és a bankok nem kérnek ingatlanfedezetet. Fedezetként ugyanis a rendszeres jövedelmed szolgál majd, ezért a személyi hitelek egyik legfontosabb feltétele az, hogy rendszeresen érkezzen jövedelem a számládra. A bankok minden esetben meghatározzák azt a minimum összeget, amely mindenképp szükséges az igényléshez. Ez azonban bankonként eltérő, érdemes alaposan utánajárni, hogy hol a legkedvezőbbek a feltételek.

A gyorskölcsön a személyi kölcsön egyik típusa. Annyiban különbözik tőle, hogy általában kisebb összeg – 100 és 500 ezer forint közötti hitelösszeg a legjellemzőbb – igényelhető, és a futamidő is rövidebb, maga a kölcsön pedig drágább. Ezért cserébe viszont a pozitív bírálatot követően néhány órán belül folyósítják az igényelt összeget.

Áthidaló megoldást jelenthet a pillanatnyi anyagi problémákra a folyószámlahitel is, mely szintén szabadon elkölthető bármire, és ugyancsak ingatlanfedezet nélkül igényelhető, hiszen a fedezet ebben az esetben is a rendszeres jövedelem lesz.

A vírushelyzet miatt több bank is bevezette az online hiteligénylést is, mely nagyban leegyszerűsíti és meggyorsítja a folyamatokat, ugyanis anélkül igényelhető a hitel, hogy személyesen be kellene menni a bankba. Mobilon és internetbankból is indítható az igény, és akár pár órán belül megtörténhet a folyósítás.

Fotó: VG

Változtak-e a hitelfelvétel feltételei a covid miatt?

A vírus érezteti a hatását a hitelezési piacon is: az emberek óvatosabbak a hitelfelvételnél, a bankok pedig szigorúbbak az elbíráláskor. Ez elsősorban a személyi kölcsönök esetében az elvárt jövedelemmel kapcsolatban, míg lakáshiteleknél az önerőnél jelent markáns különbséget.

Az, hogy milyen minimum jövedelmet várnak el a bankok személyi hitel vagy gyorskölcsön esetén, már a pandémia előtt is igen nagy különbséget mutatott az egyes bankoknál. Volt olyan bank, ahol akár már 70 000 forintos jövedelemre adtak személyi hitelt. Egyetlen kivételtől eltekintve ilyen alacsony összeg mellett már egyetlen banknál sem lenne esélyünk személyi kölcsönre, ugyanis a legtöbb pénzintézetnél nőtt az elvárt jövedelem minimuma.

Ugyanígy növekvő tendenciát mutat az is, hogy a lakáshitelek esetében mennyi önerőt várnak el a bankok. A vírus előtt általában 20 százalék önerő elegendő volt, a többi 80 százalékot meghitelezte a bank. Ez mostanra akár 40 százalék is lehet, sőt, van olyan is, ahol már csak 50 százalékot hitelez a pénzintézet. Ugyanakkor a jövedelemmel kapcsolatos elvárások nem változtak, bár tény, hogy a lakáshiteleknél már korábban is igen magas jövedelem elvárások voltak.

Milyen segítséget kaptak a hitelezettek?

Az állam igyekezett azonnal a hitelfelvevők segítségére sietni a vírus kitörésekor, ezért bevezették az úgynevezett hitel moratóriumot. Ennek értelmében a 2020.03.18-ig folyósított hitel-,kölcsön- és lízingszerződések esetében haladékot biztosítanak a tőke-, kamat- és díjfizetés tekintetében 2021. március 19. és 2021. június 30. között. A moratórium automatikus jár mindenkinek, aki viszont ez idő alatt is szeretné fizetni a hitelét, külön kell jeleznie. Nagyon fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez nem jelenti a tartozás elengedését, a moratórium letelte után ugyanúgy fizetni kell.

Sajnos nem csak a magánszemélyek, de a cégek is igen nehéz helyzetbe kerültek, az állam azonban igyekszik nekik is segíteni például munkahelyteremtő bértámogatási programmal, vagy a legnehezebb helyzetbe kerül ágazatok számára kialakított kedvezményes hitelkonstrukciókkal, és egyéb támogatásokkal.

Talán nincs az életnek olyan területe, amire ne hatott volna a koronavírus, és a miatta kialakult helyzet. Természetesen a hitelezést is befolyásolta oly módon, hogy az emberek óvatosabbá váltak, a bankok pedig egyes hiteleik feltételein szigorítottak. Így például a személyi hitelek és gyorskölcsönök esetében magasabb jövedelmet, míg a lakáshiteleknél több önerőt várnak el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.