BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól vették az akadályokat az európai börzék a hét első munkanapján

Vegyesen, többségében emelkedéssel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.

A legjobban teljesítő részvények az autóiparból és más, defenzív befektetési kategóriának tekinthető ágazatokból kerültek ki. Az olaj és gázipar kivételével minden ágazati index erősödött hétfőn. Az újabb kínai Covid-zárlat miatt a csökkenő kereslettől tartva lejjebb mentek az olajárak, ami viszont az inflációs aggodalmakon enyhített, és ezzel segítette a feldolgozóipari és szolgáltatóipari befektetési kategóriák megítélését.

Javított a hangulaton az ukrán elnök hajlandósága is a keleti Donbasz-régióval kapcsolatos kompromisszumos megoldásra. 

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek egyaránt 0,14 százalékkal emelkedtek zárásra, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,50 százalékkal végzett magasabban.

Londonban 0,14 százalékos csökkenéssel végzett az FTSE-100 index, leginkább az energiaipari részvények terhe alatt, a font gyengülése pedig a többi ágazat emelkedését vetette vissza. A frankfurti DAX 0,78 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,54 százalékkal, a milánói tőzsdeindex 0,63 százalékkal végzett magasabban, a madridi tőzsde pedig 0,42 százalékos indexemelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést.

A nyersolaj ára csökkent hétfőn, este nyolc órakor az amerikai WTI ára Nyersolaj 105,93 dolláron állt hordónként 7,00 százalékos napi csökkenéssel, a Brent ára pedig 6,81 százalékkal ment lejjebb hordónként 112,43 dollárra. Az arany spot ára 1,29 százalékkal csökkent unciánként 1932,24 dollárra, az eurót 0,05 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0979 dolláron.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.