BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Finnországnak és Svédországnak ugyanúgy kell dönteni a NATO tagságról

agyon fontos, hogy Svédország és Finnország egyidejűleg és azonosan határozzon a NATO-csatlakozás kérdéséről — jelentette ki Pekka Haavisto finn külügyminiszter, miután találkozott svéd kollégájával Helsinkiben.

Haavistoval tartott közös sajtótájékoztatóján Ann Linde svéd külügyminiszter rámutatott, hogy a két ország az eddigiekben is folyamatosan tájékoztatta egymást az ukrajnai háború miatt megkezdett biztonságpolitikai felülvizsgálatok fejleményeiről, így a két északi állam külügyminisztere egyetértett abban, hogy azonos időben, azonos döntést kell hozniuk a NATO-tagság kérdésében.7

Sweden,And,Finland,Flag,Together
Fotó: Shutterstock

Finnország döntése természetesen nagyban befolyásolni fogja Svédország döntését

nyilatkozott Linde, hozzátéve, hogy Svédország még nem foglalt állást a kérdésben. Haavisto hangsúlyozta, hogy folyamatban lévő eljárások eredményeiről mind az EU-, mind a NATO-tagállamokat értesíteni fogják.

A svéd miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy, amennyiben a parlament a NATO-csatlakozás mellett dönt, a kormány nem tervezi népszavazás kiírását a kérdésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.