BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivárásra játszanak a diákok az albérletpiacon a kegyetlen árak miatt

Július végén, augusztus elején a fővárosban kiadásra kínált lakóingatlanok esetében az átlagos bérleti díj 250 ezer forint volt. A vármegyeszékhelyeken 110 ezer és 230 ezer forint között szóródtak az átlagos albérletárak, a legolcsóbb város Kaposvár, a legdrágább pedig Debrecen.

Folytatódott a drágulás az országos és a budapesti albérletpiacon júliusban, ami egyben a főszezon kezdetét is jelentette a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése miatt – derült ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéből.

LUS_2754
albérlet
ingatlan
A magas albérletárak miatt sok diák kivárásra játszik / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Júliusban az előző hónaphoz képest az átlagos bérleti díjak 1,8 százalékkal nőttek, Budapesten pedig 1,4 százalékos volt a drágulás.

Kivárásra játszó diákok, gyorsuló tempóban növekvő kereslet

Éves szinten országosan 10,3, a fővárosban valamivel alacsonyabb mértékben, 9,3 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kiemelte, hogy a bérleti díjak emelkedésében szerepet játszhatott az albérletszezon kezdete, mivel a ponthatárok kihirdetése óta a kereslet 14 százalékkal élénkült tavalyhoz képest. Az is megfigyelhető, hogy

a magas bérleti díjak miatt a diákok közül egyre többen játszanak a kivárásra.

Idén ugyanis nem a ponthatárok kihirdetésével ugrott meg a kereslet, hanem az idő előrehaladtával gyorsuló tempóban emelkedik. Ennek oka pedig az, hogy ha valaki július vége helyett augusztus végén köt szerződést, akkor egy hónap alatt a legnagyobb egyetemvárosokban százezer forintos nagyságrendű összeget tud megspórolni – tette hozzá. A szakember szerint ez a trend augusztus végére pörgős albérletpiacot eredményezhet.

A bérbeadók kínálata is igyekszik lépést tartani

Az ingatlan.com adatai szerint a lakbérek drágulása lehetett volna ennél drámaibb is, hogy ha a bérbeadók nem tudnak lépést tartani a kereslet növekedésével. A bérlők szerencséjére azonban a kiadó lakások száma is hétről hétre növekszik. Július elején országosan még csak 14,3 ezer lakásból lehetett válogatni, augusztus közepére viszont az albérletkínálat 15,5 ezer lakóingatlanra bővült azzal együtt, hogy egyre több lakás talál gazdát a szezonban.

A kínálat bővülése egyértelműen mérsékli a bérleti díjak növekedési ütemét, ami jó hír lehet az albérletet keresők számára

– fogalmazott Balogh László. Az ingatlan.com szakértője szerint idén nagy kérdés volt, hogy az idei szezonban tud-e a megszokott módon bővülni a kiadó lakások száma, mivel az állampapírok hozama sok ingatlanbefektetőt csábított el a piacról. A szakember szerint az adatok arról tanúskodnak, hogy a szezon kezdetére kellő számban tértek vissza a befektetők az ingatlanpiacra.

Ennyiért kínálják az albérleteket

Az augusztus elején kiadásra hirdetett lakóingatlanok átlagos bérleti díja Budapesten 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálatot nyújtó kerületek közül a XI. kerületben 270 ezer, a XIII. kerületben 250 ezer, a VIII. kerületben pedig 239 ezer forint az átlagos bérleti díj. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.