BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hidegháború ismét kezdődik? Oroszország "akciózik"

A hidegháború óta először orosz hadihajók jelentek meg ma Venezuela partjainál. Az akciót gondosan Dmitrij Medvegyev látogatásának időpontjához igazították, ezzel hangsúlyozva Moszka Dél-amerikai terveit.

A Karib-tenger térségében a hidegháború óta most először jelentek meg orosz hadihajók. A flotta Medvegyev venezuelai látogatásával egy időben érkezett a dél-amerikai ország partjaihoz, hangsúlyozva Moszkva tervét, amelynek lényege: a pozíciók megerősítése a térségben – jelenti az AP.

Hugo Chavez örömmel üdvözölte az orosz elnököt és a két ország hadihajói közös gyakorlaton vettek részt. Venezuela elnöke több téren is Oroszország támogatását szeretné elérni: az atomerőmű építése mellett Chavez reményei szerint Moszkva az olaj- és gázkitermelésbe is befektet majd.

Venezuela valószínűleg további fegyvereket is vásárol majd, az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat Medvegyev látogatásának alkalmával meg is kezdik. A dél-amerikai ország eddig mintegy 4 milliárd dollár értékben vásárolt orosz gyártmányú fegyvereket, köztük Szuhoj vadászgépeket és százezer Kalasnyikovot.

Az orosz erődemonstrációt részt vett a Nagy Péter nevű romboló két kísérőhajójával, az akciót az elemzők az Egyesült Államok grúziai szerepvállalása elleni lépésként értékelik. Moszkva már szeptemberen két stratégiai bombázót küldött Venezuelába. Az újabb lépés tovább erősíti a párhuzamot a hidegháborús eseményekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.