BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos tudnivalók a továbbtanulással kapcsolatban

Okos döntés kell a jó szakma kiválasztásához. A felvételi papírok kitöltése előtt érdemes összehívni a családi tanácsot, s megbeszélni, mihez van tehetsége a diáknak, s hosszú távon értékálló lesz-e a választott diploma megszerzése.

A továbbtanulni vágyóknak még egy hónapjuk van elgondolkodni azon, hogy február 15-én hova adják be papírjaikat. A döntés nem egyszerű, hiszen a későbbi életpálya szempontjából a felsőfokú továbbtanulás meghatározó. Kovács Bea, a Pécsi Egyetem Oktatási Igazgatóságának szakértője szerint ezt a döntést leginkább a gyerek-szülő kapcsolat, a családi hagyományok, a család anyagi helyzete és a vélt vagy valós társadalmi elvárások befolyásolják.

„Fontos, hogy ne csak annak alapján döntsék el, szülők és gyerekek, hogy milyen szakot, szakokat válasszanak, hogy a szülő mit tekint ma piacképes szaknak – mondja Kovács Bea. – Ennek érdemes komolyan utánanézni, hiszen nem biztos, hogy ami ma piacképes, az három év múlva is az lesz, ahogy az sem, hogy a mai hiányszakmákban évek múlva is fantázia lesz. Fontos, hogy olyan dolgot tanuljon a diák, amit szeret, ami tényleg érdekli, mert azokon a területeken könnyebben lehet majd sikeres.”

A felvételi lapon megadandó jelentkezési sorrend megállapításánál is érdemes figyelni: azt a képzést célszerű az első helyre tenni, ahová leginkább szeretne bekerülni a diák, nem azt, ahova a legkönnyebbnek ítéli meg a bejutást. Ezen a sorrenden ugyanis csak egyszer lehet változtatni. „Azt sem árt közösen végiggondolni, hogy mekkora megterhelést jelenthet a családi kasszának a továbbtanulás – teszi hozzá Kovács Bea. – Érdemes figyelembe venni, hogy mennyi lesz a tandíj, s megfontolni azt is, ha a lakóhelyétől messzebbre jelentkezik valaki. Utóbbi ugyanis lényegesen több költséget jelent. Célszerű megtudni az egyetemektől, hogy milyen eséllyel juthat a gyermek kollégiumi férőhelyhez, vagy külföldi oktatás esetén ösztöndíjhoz.

A több karral rendelkező intézmények azért ajánlhatók a kisebb egyetemekkel, főiskolákkal szemben, mert ha később úgy dönt a hallgató, hogy mégis más szakon tanulna tovább, nagy valószínűséggel talál ugyanannál az intézménynél kedvére valót.

Segítség az internetről

Általános információ minden felvételizőnek: www.felvi.hu
Pontszámító kalkulátor: www.felvi.hu/pontszamito
Nyílt nap kereső: www.felvi.hu/nyiltnap
Tudnivalók az e-felvételiről: www.felvi.hu/online
Statisztikák, tavalyi ponthatárok: www.felvi.hu/statisztika
Az Educatio 2009, Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást jan. 23–24-én rendezik meg Budapesten. Erről a www.educatio.hu/educatio2009 honlapon lehet tájékozódni.

AS Network-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.