BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ilyet még nem látott a világ: egyedi plakátokra lehet licitálni

Csütörtökig lehet licitálni az Arte Galéria és Aukciós Iroda oldalán Pócs Péter plakátjaira, de nem a sokszorosított darabokra, hanem az egyediekre. A plakátok ugyanakkor még mindig mélyen alulértékeltek itthon, gondolatiságuk kordokumentum, a papíralapúak pedig mindenhol a gyűjtésbe belépők műfaja.

Október 31-ig lehet licitálni az Arte oldalán Pócs Péter plakátjaira, de nem a sokszorosított darabokra, hanem az egyedileg szignált 1/1-es C-printekre. Az online aukció különlegessége, hogy a licitzárásig csupán a kikiáltási ár látható a tételek alatt, a vételi ajánlatok nem publikusak. A szignó teszi ezeket a műveket egyedivé.

plakát, licit, Pócs Péter
Pócs Péter plakátjaira október 31-ig lehet licitálni / Fotó: Arte Galéria 

Az árazást nehezíti, hogy viszonylag friss plakátokról van szó, kortárs, élő plakátművész munkáiról, kortárs és aktuális tematikával. Mindegyik a műkereskedelem leginkább kockázatvállaló szegmense. Ugyanakkor 

a plakátok még mindig mélyen alulértékeltek itthon, gondolatiságuk kordokumentum, a papíralapúak mindenhol a gyűjtésbe belépők műfaja.

Marsó Diana, a galéria vezetője a tételek eladhatóságát tartja szem előtt, elmondta, már a nagy aukciósházak is adnak el a művész felügyelete alatt készült giclée printeket olajfestményekről műtárgyárban. Az összehajtott állapotú, hatvanas években nyomtatott plakátok árai is már kúsznak a százezres összegek fölé, ugyanakkor az Arte a plakátok kikiáltási árát tudatosan alacsonyan – a becsérték felénél – határozta meg. 

Az októberi kiállítás során hat plakát kelt el 90 ezer forintért. 

Pócs Péter Munkácsy Mihály-díjas magyar képző- és grafikusművész, tervezőgrafikus 1950-ben született Pécsett. A hetvenes években színházi, kiállítási és fesztivál-, majd a rendszerváltás után társadalmi plakátokat tervezett. Kereskedelmi megrendelője T. Nagy Tamás sajtkereskedő. Sógyurmából, agyagból és más anyagokból készült, plasztikus plakátjai jellegzetesek, jól felismerhetők. Nemzetközi meghívásos plakátszimpóziumok rendszeres résztvevője, munkáival folyamatosan szerepel nemzetközi kiállításokon, biennálékon, triennálékon. A Magyar Plakáttársaság alapítótagja (2004), kilépéséig annak első elnöke, 2008-ban létrehozta az egyszemélyes Magyar Plakátmagány Társaságot, melynek örökös tagja.

A papíralapú plakátok mindenhol a gyűjtésbe belépők műfaja / Fotó: Arte Galéria 

Az Arte tovább folytatja a kétheti árverései sorozatát, a plakátok után november 7-én lesz a következő, a Károlyi kert oldalában lévő galériában.

A Vatera ötezer tétellel elindította a saját műtárgypiacát

Tematikus aloldallá szervezte a Vatera a műtárgyakat Vatera Galéria néven, jelenleg ötezer műtárgy található a portálon a francia barokk szekrényektől kezdve az ezüst étkészleten át a kortárs alkotásokig. A portál azt ígéri, hogy a folyamatosan változó online katalógus minden darabjának eredetiségére garanciát vállalnak a szakértő eladók.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.