BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína: 1200 zárolt honlap, 41 személy őrizetben a "tisztító" akció keretében

Eddig 41 személyt vettek őrizetbe és több mint 1200 honlapot zároltak a kínai hatóságok az internet "megtisztítására" indított akció keretében.

"Az akció célja az, hogy a kínai fiatalok egészséges internetes környezettel találkozzanak" - közölte Liu Zhengrong, az állami információs hivatal internet-irodájának igazgatóhelyettese. Elmondása szerint a fellépésük alapjául szolgáló törvények megegyeznek az Egyesült Államokban és Európában érvényben lévő internetes jogszabályokkal. "A zárolt honlapok pornográf és más vulgáris tartalmakat közöltek" - tette hozzá Liu.

Nyugati megfigyelők szerint azonban a pekingi hatóságok fellépése legalábbis részben politikai indíttatású. Zár alá került például az ország egyik legnépszerűbb blogportálja, a bullog.cn, amelyen többek között a Charter 08 címmel nemrég nyilvánosságra hozott polgárjogi nyilatkozat aláírói is közöltek írásokat. Az 1200 zárolt honlap egyébként nem különösebben sok, ha figyelembe vesszük, hogy Kínában naponta 3000-re becsülik az újonnan megjelenő portálok számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.