BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Ha harcolni akarnak a terror ellen, forduljanak Iránhoz" - Fordulat Ahmedinezsádtól

Mahmud Ahmedinezsád közölte: Irán kész tárgyalást kezdeni az Egyesült Államokkal, feltéve, hogy a párbeszéd a kölcsönös tiszteleten alapul. Az iráni elnök ezzel Barack Obama gesztusára válaszolt: az elnök kezdeményezte a kapcsolatok javítását Teheránnal.

Meglepő módon az iszlámista forradalom harmincadik évfordulóját ünnepelve jelentette be Mahmud Ahmedinezsád, hogy ország kész tárgyalni az Egyesült Államokkal, amennyiben a párbeszéd a kölcsönös tiszteleten alapul – tudósít az AP. Az elnök többszázezres hallgatóság körében emlékezett meg az Amerika-párti sah elüldözéséről, közölve, hogy Irán "a párbeszéd új korszakába lépett".

"Ha harcolni akarnak a terrorizmus ellen jöjjenek és működjenek együtt Iránnal, amely a terrorizmus legnagyobb áldozata. Ha szembe akarnak nézni az atomfegyverekkel, álljanak ki Irán mellett, amely utat mutat számukra" – közölte az elnök. Az amerikaiak afganisztáni sikertelenségére utalva kijelentette: keresztúthoz érkeztek, ahol kiderült: a katonai erő alkalmazása nem használ.

"Az új amerikai kormány állítása szerint változásokat akar. Világos, hogy ezeknek nem taktikai, hanem valódi változásoknak kell lenniük, ezeket Irán egyértelműen üdvözli". Ahmedinezsád hozzátette: a világ nem akarj látni Bush sötét korszakának folytatását. "A volt elnök végzete – amely nagyon rosszul alakult – tanulság azoknak az embereknek, akik megpróbálják ráerőszakolni akaratukat a világra" – mondta az iráni elnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.