BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán: Pilóta nélküli gépünkkel elérjük Izraelt

Egy iráni illetékes ma bejelentette: országa pilóta nélküli repülőt épített, amelynek hatótávolsága 960 kilométer, elég ahhoz, hogy elérje Izrael területét.

A védelmi miniszter közölte: jelentős teljesítménynek tartják a robotrepülő kifejlesztését, ugyanakkor a projekt részleteiről nem adott információt – tudósít az AP. A nyilatkozatot a kormány hivatalos lapja jelentette meg, az értesülést független forrás nem erősítette meg.

Irán két évvel ezelőtt már közölte, hogy pilóta nélküli repülőgépet készített, de hatótávolságáról most először beszélt egy magas rangú kormányhivatalnok. Az első, 2007-ben megépített berendezés a hivatalos információk szerint fotókat készített az ellenséges területen, a későbbi hadi alkalmazás már ekkor felmerült. Tavaly decemberen közölte a hadsereg főparancsnoka, hogy egy a radarészlelést elkerülő robotrepülőt építettek, ami bármely célpontot észrevétlenül megtámadhat.

A mostani bejelentés nyilvánvalóan az Egyesült Államoknak és Izraelnek célzott figyelmeztetés – Teherán igyekszik megerősíteni pozícióját, miután az amerikai hadsereg növeli jelenlétét a szomszédos Afganisztánban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.