BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyes, ha kettéválik a válságkezelő és az elnöki szerep

Negatív piaci reakciókat válthat ki, ha egy szakértői kormányfő kinevezése helyett esetleg kettéválik a miniszterelnöki és gazdasági válság kezeléséért felelős poszt – írja a Figyelő.

Ha Gyurcsány Ferenc távozását követően sem lesznek rövid távon hatásos intézkedések – vagy ami még rosszabb, elhúzódó politikai patthelyzet alakul ki -, az növeli a tőkekivonulást és a forint további gyengülésének kockázatát.

A lap által megkérdezett közgazdászok szerint egy válságkezelő, szakértői kormányt szakértőnek kellene vezetnie, vagyis olyasvalakinek, akinek erős a piaci elfogadottsága és hitelesen tudja képviselni az általa összeállított programot. Veszélyes helyzetet idézne elő azonban, ha kettéválna a két pozíció: az új miniszterelnöké, illetve a válságkezelés, az államháztartási szerkezetátalakításért felelős emberé.

Ez utóbbi esetben egy, a kormányfő mellett valószinűleg gazdasági csúcsminiszteri pozicióban lévő személy felelne a gazdaságpolitikáért. Ennél azonban egyszerűbb lenne, ha maga az új miniszterelnök jegyezné a gazdasági programot. Külföldi elemzők elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy a miniszterelnök-csere rövid távon, legalább két hétig növeli a politikai bizonytalanságot, márpedig ez rátehet egy lapáttal az amúgy is nagy piaci volatiritásra. MSZP-s körökben persze az előrehozott választásokat jelölik meg a legnagyobb árfolyamveszélynek.

és gazdasági válság kezeléséért felelős poszt – írja a Figyelő.Figyelő-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.