BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mától ismerhetjük meg a kabinet tagjait

Kormányalakítás. Orbán Viktor csütörtök délután kezdi el ismertetni leendő kormányának névsorát. Ezt Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, hírek szerint a leendő kormányszóvivő (vagy Orbán személyes szóvivője) mondta újságíróknak. Orbán egyébként immár hivatalosan is felkért miniszterelnök. Tegnap Sólyom Lászlónál járt, s a köztársasági elnök felkérte kormányalakításra. A hét elején a Fidesz vezérkara és potenciális leendő kormánytagok Felcsúton folytattak előkészítő tárgyalásokat. Eddig egy nevet jelentett be Orbán: Martonyi Jánosét.

Nem kell arra számítani, hogy meglepetést okoznak a kiválasztottak, hiszen a sajtó – így a Világgazdaság is – már a választások második fordulója előtt tudott neveket s bizonyos részleteket a struktúráról is. E szerint a következő hetekben nyolc csúcstárcát alakítanak ki, Orbánnak két helyettese lesz, Varga Mihály miniszterelnöki kabinetfőnök, illetve Semjén Zsolt.

Sólyom azt is bejelentette már, hogy május 14-ére hívja össze az új Országgyűlés alakuló ülését. Az alakuló ülésen Orbánnak be kell terjeszteni a kormány programját, amit az Országgyűlésnek később jóvá kell hagynia. A miniszterelnök ezután tesz majd javaslatot a miniszterek személyére, akiket a köztársasági elnök nevez ki. Május 16-án lehet legkésőbb jogerős az országgyűlési képviselő-választás végeredménye, ha a választási bizottságok és a bíróságok valamennyi jogorvoslatnál igénybe veszik a rendelkezésükre álló teljes időt. VG


Minisztériumok

Kormányfő: Orbán Viktor

Kormányfőhelyettesek: Varga Mihály (egyben kabinetfőnök) és Semjén Zsolt (KDNP)

Nemzetgazdasági: Matolcsy György

Külügy: Martonyi János

Belügy: Pintér Sándor

Kancellária: Navracsics Tibor

Gazdaságfejlesztési: Fellegi Tamás

Honvédelmi: Hende Csaba

Agrárgazdasági: Fazekas Sándor

Humán: Réthelyi Miklós

Forrás: VG-információ



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.