BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viharkörkép: áradások, kitelepítések – csak szerdától javul az időjárás

Vonatkésések, útlezárások, áradások, több mint kétezer kitelepített lakos – a szombat estétől kezdődő ítéletidő alaposan felforgatta az ország életét. Az időjárás-előrejelzések szerint szerdától várható javulás.

Felfordulás az utakon

A hétfő reggeli jelentések szerint a Budakeszi utat a Szépjuhászné utcánál lezárták, több BKV-busz is terelt útvonalon közlekedik. Fakidőlések nehezítik a közlekedést Budán a Hidegkúti úton és a Pasaréti úton, a Stromfeld Aurél utcában és a Hollós utcában, Pesten pedig a Podmaniczky utcában. Az Albertirsai úton a 100-as busz nem közlekedik, mert beszakadt az aszfalt.

A Fővinform szerint minden olyan útvonalon, ahol nagyobb zöldövezet van, dugóra kell számítani. Herczeg Zoltán, a BKV fődiszpécserének elmondása szerint terelt útvonalon közlekedik az 5-ös, 63-as, 133-as, 137-es, 250-es és 291-es busz, a 22-es pedig megosztva közlekedik Budakeszi és a Korányi kórház, valamint a Moszkva tér és Szépjuhászné között. A BKV a fogaskerekűt továbbra is autóbusszal pótolja.

Vasárnap este lezárták a 81-es főutat, mert kiöntött medréből a Cuhai-Bakony-ér, a forgalmat a 82-es főútra terelik. Pécsett le kellett zárni az Ágoston teret, a város legforgalmasabb terét, mert az esőzések miatt járhatatlanná vált. Egyelőre nem tudni, mikor nyitják meg újra a forgalom előtt.

Késnek a vonatok

Az utasoknak 15-40 perces késésekkel kell számolnia a Budapest-Hegyeshalom, a Győr-Celldömölk, a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca és a Budapest Pusztaszabolcs vonalakon, az erős széllökések miatt ugyanis csökkenteni kellett a szerelvények sebességét.

A Mávinform tájékoztatása szerint a Budapest-Esztergom vasútvonalon Esztergom-Kertváros között fa dőlt a vasúti pályára, itt az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják, a Volán társaságok pedig elfogadják a vasúti bérleteket.

A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vasútvonalon le kellett zárni a pályát Olaszliszka és Tolcsva között, valamint Sárospataknál, mert a lezúduló víz alámosta a vasúti pályát. Az utasokat itt is buszok szállítják, 20-25 perces késésekre kell számítani.

A Budapest-Nagykanizsa vasútvonalon Balatonaliga és Szabadisóstó között fa dőlt a pályára. Emiatt az autóbuszok Lepsény és Balatonszentgyörgy között közlekednek. Székesfehérvár és Siófok között mindkét irányba megközelítőleg 2 óránként közlekednek személyvonatok, Siófok és Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Felsővezeték-szakadás miatt áll a vasúti forgalom a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonakon Ercsi és Iváncsa között, a Máv már megrendelte a buszokat, a helyreállítás délig is eltarthat.

Szerdától javul az idő

Az időjárás-előrejelzések szerint hétfő délutántól már kevesebb helyen valószínű csapadék. A keleti területeken fel-fel szakadozhat a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet. A középső országrészben továbbra is erős szélre és viharos lökésekre van kilátás.

Kedd reggelre kelet felé tolódik a csapadéksáv, így nyugaton már csak helyenként, míg keleten többfelé várható gyenge eső.

Szerdától fokozatosan javul az időjárás, a hétvégére visszatérnek a tavaszias hőmérsékletek, több fokkal melegszik a levegő.

Áradnak a folyók, patakok

Az özönvíz szerű esőzés miatt áradnak az észak-magyarországi folyók: Miskolcot elöntötte a Szinva-patak, Sajószentpétert a Harica-patak, Sátoraljaújhelyt a Ronyva-patak, Szikszón a kórházat vette körül víz.

A Szendrőn, Szalonnán, s Edelényen átfolyó Bódva Szendrőnél már átcsapott a gáton hétfő reggel, s várhatóan ma tetőzik. Bakonycsernyénél a Gaja-patak, Bakonybélben a Gernce-patak áradt meg, Szentendrén a Bükkös-patak, Kismaroson a Morgó-patak árad. Baranyában Magyaregregyen, Kárászon, Bükkösdön és Szászváron öntöttek ki a megemelkedett vízszintű patakok.

Lánglovagok vihar után

Vasárnap reggel óta küzdenek a tűzoltók a viharkárokkal. Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kommunikációs főosztályvezetőjének tájékoztatása szerint eddig 500 bejelentés érkezett, amiből 235 káresetet számoltak már fel.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a viharral kapcsolatos segélyhívások száma szombat estétől számítva hétfőn reggelre majdnem elérte a 3200-at. A legveszélyeztetettebb megye Borsod-Abaúj-Zemplén, de kaptak riasztásokat Veszprém, Baranya, Somogy, Nógrád, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékből is.

Kitelepített lakosok

Hétfő délelőttig országszerte 2093 embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről. Csak Sátoraljaújhelyen 700 embert kellett kitelepíteni a víz miatt. Boldváról 150, Emődről 29, Beretről 30 embert kellett kitelepíteni. A víz miatt 583 ház került veszélybe a térségben.

Kedd reggelre kelet felé tolódik a csapadéksáv, így nyugaton már csak helyenként, míg keleten többfelé várható gyenge eső.

Szerdától fokozatosan javul az időjárás, a hétvégére visszatérnek a tavaszias hőmérsékletek, több fokkal melegszik a levegő. Több milliós károk A K&H Biztosítóhoz hétfőn délelőtt 10 óráig csaknem 400 káreseményt jelentettek a hétvégi károk kapcsán és a kárbejelentések folyamatosan érkeznek az egész ország területéről. A napokban beérkező bejelentések becsült kárösszege elérheti a 20 millió forintot. Milliárdos viharkárok 624 kilométeren van árvízvédelmi készültség -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.