BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem fizetek mozgalom" indult Görögországban

A jelek szerint a sztrájkokat követően a görög lakosság most új módot talált a megszorító intézkedésekkel szembeni ellenállásra.

Kosztasz Panagopulosz, a "nem fizetek" mozgalom egyik vezetője szerint az akció jelenti a fő fenyegetést a görög kormányra nézve. A mozgalom szervezői arra hívják fel a polgárokat, hogy ne vásároljanak közlekedési jegyeket és ne fizessenek útdíjat. A Financial Postnak nyilatkozó görög lakosok szerint nem akarnak fizetni a kormány hibáiért.

Az önkormányzatok egy része útdíjemeléssel igyekszik több forrást gyűjteni, ennek hatására a korábbi 6-ról 15-18 százalékra emelkedett a bliccelők aránya. A közlekedési jegyekért a korábbi 1 euró helyett 1,40 eurót kell fizetni, a lap által megszólaltatott lakosnak a munkahelye és a lakása közötti napi ingázás évi 2 ezer eurójába került.

Egy friss felmérés szerint a görögök 56 százaléka támogatja az ilyen típusú akciókat. Eddig 2,9 milliárd eurónyi magán- és állami forrást öntöttek a fizetős utak fejlesztésébe, de a miniszterelnök szerint a szabotázs nem csak a programok folytatását, de az ország hitelességét is veszélyezteti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.