BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dicstelen finisre kell készülnie Berlusconinak

Súlyos gazdasági gondokra világított rá a piaci bizalom elvesztése Olaszország esetében

Megpecsételheti Silvio Berlusconi olasz kormányfő országlásának sorsát a hitelpiaci bizalom megingása. Bár több érvet is fel lehet hozni a mellett, hogy az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának helyzete korántsem olyan rossz, mint Görögországé vagy Portugáliáé, az utóbbi napokban csak úgy sorjáznak a vészjósló piaci híradások. A most kialakult helyzet sokak szerint annak az ékes bizonyítéka, hogy Berlusconi regnálása teljes gazdasági kudarcba torkollott.

Tegnap ismét 6 százalék közelébe kúsztak a tízéves lejáratú olasz államkötvények után fizetendő hozamok, miközben Róma egymilliárd euró értékű kibocsátással számol e héten. A szám azért ijesztő, mert már csak egy százalékpont választja el a lélektani határnak tekintett 7 százalékos hozamtól. Ezt átlépve gyorsult fel Görögország és Portugália esetében is az a folyamat, amely uniós pénzügyi mentőöv igénybevételével végződött.

Ehhez társult még ráadásként a Fitch szintén tegnapi nyilatkozata, amely szerint Olaszországnak valószínűleg újabb megszorító csomagra lesz szüksége a nemrég elfogadott 48 milliárd euróson kívül, különösen ha a gazdaság nem jönne lendületbe. Az előrejelzések fényében pedig az elkövetkező egy-két évben nem tűnik túl valószínűnek a gazdaság megtáltosodása. A GDP több mint 5 százalékkal zsugorodott 2009-ben, és tavaly is alig bővült. A Világgazdasági Fórum (WEF) 2010/2011-es jelentésében az állam rossz működését nevezi meg a gazdasági fejlődés legfőbb akadályaként.

Az olasz nemzeti bank tavalyi elemzése szerint az ipari termelés volumene a 25 évvel ezelőtti szintre zuhant vissza, és összesen 560 ezer munkahely szűnt meg 2008-ban, illetve 2009-ben.
Az állam negatív gazdasági szerepéről mondott értékelés élesen ellentmond annak az ígéretnek, amelyet Berlusconi a hatalomra kerülésekor hangoztatott. A médiacézár-politikus „liberális forradalmat” ígért a gazdaságban, az adók jelentős, illetve a munkanélküliség felére csökkentését, ám egyik ígéretét sem sikerült beváltania. Ehelyett tekintélye komoly csorbát szenvedett a nevéhez fűződő szex- és korrupciós botrányok miatt, miközben az államadósság a GDP 120 százalékára kúszott fel.

A botrányokat eddig szinte mindig sikereses átvészelő Berlusconi hatalma végleg meginogni látszik. A legfrissebb felmérések szerint az olaszok alig több mint negyede szavazna rá. A nagyvállalkozó Berlusconi számára különösen kínos, hogy nemcsak a választói tömegek, de a gazdasági élet irányítói is lesújtó véleménnyel vannak a teljesítményéről. Változtatnunk kell, vagy mindannyian elbukunk – sommázta röviden a Financial Timesnak a piaci szereplők ítéletét az olasz gyáriparosok szövetségének (Confindustria) elnöke.

Teljes mértékű a politikusokkal szembeni bizalmatlanság a cégvezetők körében, és senki nem hiszi, hogy a kormány képes lenne az irányításra a mostani szükséghelyzetben – fogalmazott Emma Marcegaglia. A nagyvállalatok és bankok irányítói szerint ugyanakkor a nyilvánvaló bajok ellenére is túlreagálja a nemzetközi pénzpiac az olasz államadóssággal kapcsolatos helyzetet. Jóllehet az állomány a GDP 120 százalékán áll, de az 5 százalék körüli deficit csökkenő tendenciát mutat, és az olasz bankok tőkésítettsége is jónak mondható – mutatnak rá.
Berlusconi hatalmát ráadásul nemcsak a piaci és lakossági bizalmatlanság fenyegeti, hanem saját belső ellenzéke is. Az olasz jobbközép erőket 17 éve vezető politikus ellen egyre kézzelfoghatóbb az ellenállás saját pártján, a Szabadság Népén (PdL) belül. A július elején tartott római kongresszuson veterán PdL-es politikusok egy csoportja már nyíltan beszélt az pártelnök-kormányfő mielőbbi eltávolításának szükségességéről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.