BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összecsapott Moszkva és Washington

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy látja, végre csökkent a nyomást Oroszországon a szíriai helyzet kapcsán, a nyugati hatalmak pedig belátták, hogy közösen kell megoldást találni a helyzetre. A szíriai kormánynak 48 órája van arra, hogy reagáljon az ENSZ kéréseire.

"Mostanra csökkent a kísértés, hogy minket okoljanak a szíriai helyzetért és jobban megérti a nemzetközi közösség, hogy közösen kell nyomást gyakorolnunk Szíriában" – fogalmazott Szergej Lavrov az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. A külügyminiszter a RIA Novosztyi tudósítása szerint közölte: Moszkva akkor fogadja el az ENSZ Szíria ügyében hozott határozatát, ha az Arab Liga korábbi javaslatai megvalósulnak. Eszerint a Nyugat nem szól bele az ország belpolitikájába, véget vetnek az erőszakcselekményeknek, segélyszállítmánnyal látják el az egész országot és ellenőrző missziót küldenek az országba Kofi Annan különmegbízott vezetésével. Lavrov egyértelművé tette: nem fogadnak el ultimátumot az ügyben.

Kofi Annan közölte: konkrét kéréseket fogalmazott meg Asszadnak, a diktátornak a mai napig kell válaszolnia arra, hajlandó-e az egyezkedésre. Oroszország és Kína eddig kétszer vétózta meg az ENSZ határozatának meghozatalát Szíria ügyében arra hivatkozva, hogy a döntés kizárólag a vezetőváltást célozza. Lavrov az ENSZ-ben lezajló éles hangú vitában kiemelte, hogy az arab világban a változást nem szabad a nemzetközi közösség megtévesztésével elérni. Ezzel párhuzamosan Li Baodong, az ENSZ kínai nagykövete határozottan elutasította a katonai beavatkozás lehetőségét

Az egy éve tartó szíriai harcokban eddig mintegy 7 500 fő vesztette életét, az Asszad rezsim továbbra is felfegyverzett bűnözőket hibáztat az eseményekért, miközben hadereje intenzíven bombázza a felkelők bázisának tekintett Homs városát. A fenti nyilatkozat komoly váltást jelent az orosz kommunikációban, hiszen eddig Moszkva látszólag elzárkózott a nemzetközi szankciók elől.

A helyzet mindenesetre kényes, hiszen tizenhét szenátor épp a napokban írt közös nyilatkozatot, melyben felszólítják a Pentagont, hogy mondja fel az orosz Roszoboronexport vállalattal kötött helikoptervásárlási szerződését. A szenátorok az Egyesült Államok nem honorálhatja 900 millió dolláros megrendeléssel azt, hogy Moszkva továbbra is fegyverekkel látja el az Asszad-rezsimet. Ugyanakkor Raymond Odierno tábornok leszögezte: kizárólag az orosz Mi-17-esek megvásárlásával biztosítható az Afganisztánban harcoló alakulatok védelme. Moszka furcsának minősítette a nyilatkozatot, amelynek kapcsán érdemes tudni, hogy az Mi-17 helikoptereket éppen a Szovjetunió használta az afgán háború idején. A megbízhatóságukról ismert gépek közül sok Afganisztánban maradt és többek között a tálibok is használják.

A fegyverek szava

Az orosz fegyverexportőrök a polgárháború és a Kadhafi elnök ellen életbe léptetett szankciók miatt mintegy négymilliárd dollárnyi nyereségtől estek el. Oroszország akkoriban Kínával együtt a Biztonsági Tanácsban tartózkodott a szavazástól, és ezzel lehetővé tette a NATO beavatkozását Észak-Afrikában. A végeredmény ismeretes, Kadhafi uralmát megdöntötték. Oroszország számára azonban egy fontos üzleti partner veszett el.

A Szovjetunió szétesése óta jelentősen csökkent Moszkva befolyása Észak-Afrikában és az arab világban. A líbiai kormányváltás után már csak Algéria és Szíria maradt meg szövetségesének és üzleti partnerének. Oroszország a világ második legnagyobb fegyverszállítója és Damaszkusz a legfontosabb ügyfelei közé tartozik.

A Szovjetunió szétesése óta jelentősen csökkent Moszkva befolyása Észak-Afrikában és az arab világban. A líbiai kormányváltás után már csak Algéria és Szíria maradt meg szövetségesének és üzleti partnerének. Oroszország a világ második legnagyobb fegyverszállítója és Damaszkusz a legfontosabb ügyfelei közé tartozik. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.