BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés a milliárdos hitel

A megyei jogú városok 2011 eleje óta mintegy 30 alkalommal szerződtek 100 millió forintot meghaladó hitelről, illetve hívtak le ilyen összeget; a legtöbb szerződést az UniCredittel írták alá a városok, a legnagyobb összegű kölcsönt az Erste folyósította.

A legnagyobb összegű hitelt tavaly év eleje óta Debrecen vette fel: a cívis városnak az Erste nyújtott 3,5 milliárd forintot meghaladó kölcsönt. Az Erste Szegednek is hitelezett 2 milliárd forintot; ezeken kívül két egymilliárd forintot meghaladó összegű szerződés volt: az UniCredit kötvényjegyzései Békéscsabán, illetve Szombathelyen. A folyósított hitelek számát tekintve a legaktívabb hitelező az adott időszakban az UniCredit volt, megelőzve a Raiffeisent és az Erstét.

A hitelek egy részéből uniós finanszírozási projektek önrészét teremtették elő az önkormányzatok. A keszthelyi belváros rekonstrukciójához, amelyre a város 188 millió forint hitelt vett fel, az EU 539 millió forinttal járult hozzá, de uniós támogatással valósulnak meg – részben – Raiffeisen-hitelből finanszírozott székesfehérvári fejlesztések is. Esetenként milliárdos nagyságrendű az évente felülvizsgált folyószámlahitelek nagysága is. Érdnek például a Raiffeisen folyósított márciusban 1 milliárd forintot; a szolnoki önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy új hitelek nem voltak ugyan, de a hitelkeret 870 millió forinttal emelkedett.

Az esetek jelentős részében a nyertes ajánlattevőnek nem volt versenytársa. Nem ez volt a helyzet a „panel programhoz” kapcsolódó hiteleknél: ezekre Kecskeméten, Szegeden és Székesfehérváron is legalább három bank ajánlatot tett.

Akadtak sikertelen eljárások is. Egerben például a 2011. évi költségvetésben szereplő fejlesztési hiányt tervezték hitelből finanszírozni, de az első közbeszerzési eljárása eredménytelen lett, mivel egyetlen érvényes ajánlat sem érkezett. A második, részvételi felhívással indított gyorsított tárgyalásos eljárásban az önkormányzat a szükséges hitel összegét eltérő futamidőket meghatározva 3 részre bontotta, ezzel növelve annak esélyét, hogy több ajánlattevő tudjon ajánlatot tenni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.