BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmeszelte a Málagát is az UEFA

Kilenc klubot marasztalt el pénteken az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzügyi ellenőrzési bizottsága. Az egyesületek között a legnagyobb név a spanyol Málagaé, amely továbbjutott a Bajnokok Ligájában a csoportkörből és a Portóval csap össze jövőre a nyolcaddöntőben.

Az UEFA pénzügyi fair play programjának megfelelően az eladósodott Málaga nem indulhat el a nemzetközi porondon a legközelebbi szezonban, amelyre négy éven belül kvalifikálja magát. A spanyol bajnokságban jelenleg negyedik helyezett klub 300 ezer eurós pénzbüntetést is kapott. További egyéves eltiltással kell szembenéznie a malagának, ha nem rendezi adósságait március 31-éig a klubok, játékosok vagy hatóságok felé. Ugyanez a feladat két horvát klub (Hajduk, Osijek), két román (Rapid, Dinamo), és a szerb Partizan számára, máskülönben hároméves kizárással néznek szembe. A szerb Vojvodina és az ukrán Arszenal Kijev pénzbüntetésben részesült.

Tavaly még óriási elánnal robbant be az átigazolási piacra a Málaga, miután a katari Abdullah bin Nasser al-Thani sejk tulajdona lett. Úgy tűnt a katari tulajdon hasonlóan működőképes lesz, mint a Manchester Citynél, vagy a Paris Saint-Germainnél, ahol a gigantikus költekezések hatására klasszis játékosok sorát sikerült megvásárolni és az angol és a francia bajnokságokban domináns szerepre tettek szert. Tavaly nyáron a világon a 6. legtöbbet költötte a Málaga játékosokra, összesen 58 millió eurót. Az előző nyári átigazolási szezonban megszerezték többek között Santi Cazorlát a Villarrealtól 21 millió euróért, Toulalant a Lyontól 11 millióért, a Valenciától Iscót 6 millióért, Joaquint 4,2 millióért, míg a Hamburgtól Mathijsent 2,5 millióért, de Van Nistelrooyért nem kellett fizetni.

A befektetés szakmai szempontok alapján megtérülni látszott, a Málaga ugyanis a 4., Bajnokok ligája-selejtezőt érő helyen végzett, az ősszel pedig BL-újoncként csoportgyőztesként remekelt. Az idei szezonban viszont már pénzügyi gondok vannak, így elkezdték kiárusítani játékosaikat. Új labdarúgóért a nyári átigazolási szezonban nem adtak ki pénzt, vagy lejárt szerződésű játékost igazoltak – például Saviolát a Benficától – vagy kölcsönbe vettek – például Roque Santa Cruz –.

A Barcelonai Egyetem professzora, José María Gay de Liébana tanulmánya szerint a spanyol klubok tartozása eléri a 3,5 milliárd eurót, amelyből 100 milliót tesznek ki az elmaradt fizetések. Áprilisban már hat élvonalbeli egyesület (Racing Santander, RCD Mallorca, Real Zaragoza, Rayo Vallecano, Real Betis és Granada) állt csődvédelem alatt. A Real Madridnak is 170 millió euró adóssága volt saját pénzügyi jelentése szerint tavaly.

A spanyol bajnokságban óriási különbség van a két gigász (Barcelona és a Real Madrid), valamint a több klub között. A Barca és a Real ugyanis jelenleg mintegy 10-szer annyi pénzt kap a közvetítési jogokból, mint az utolsó helyezett. A kisebb spanyol csapatok bevételének azonban így is 70-80 százaléka ered a közvetítésekből, míg a nagy klubok a meccsnapi és kereskedelmi bevételek miatt nem függnek ennyire a média bevételektől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.