BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami lesz az e-útdíj rendszer?

Az állam „saját hatáskörben”, közbeszerzés nélkül bonyolítaná le az elektronikus útdíjrendszer kiépítését – jelentette ki Orbán Viktor tegnap. A közbeszerzési szakértő szerint a pályázat megfelelő kiírásával nem jelentene gondot a nyertes ajánlattevő visszalépése

Miután az e-útdíj első közbeszerzési pályázatán a nyertes visszalépett, két lehetőség közül választhatott a kormány: vagy új pályázatot ír ki, vagy az állam saját hatáskörben megvalósítja a rendszer bevezetését. „Mi az utóbbit választottuk” – jelentette ki Orbán Viktor a tegnap Vásárosnaményben, a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök hozzátette: a magyar államnak képesnek kell lennie arra, hogy mindezt megvalósítsa.

Tavaly ősszel jelent meg az elektronikus útdíjról szóló közbeszerzési pályázat, amelyet a Getronics nyert meg legolcsóbb beadott ajánlatával. A szerződéskötés időpontja azonban több alkalommal is csúszott, végül a Getronics a múlt hét végén bejelentette: visszalép a pályázat megvalósításától.

„A miniszterelnök kijelentése arról, hogy az állam saját hatáskörben kívánja megvalósítani a rendszer létrehozását, közbeszerzési keretek közt értelmezhetetlen.” – jelentette ki lapunknak Dagonya András ügyvéd. A közbeszerzési tanácsadó hozzátette: új eljárást kellene kiírni. Megjegyezte ugyanakkor: szakmai hiba volt, hogy a tenderen nem hirdettek második helyezettet, ugyanis a győztes visszalépésével nyertes ajánlattevővé léphetne elő. A tanácsadó szerint ha nyílt eljárásban írták volna ki a pályázatot, akkor eredménytelenség esetén az érvényes ajánlatot benyújtó ajánlattevők részvételével hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében választhatták volna ki a nyertest. „Ezzel a meghívásos alapon működő második körrel sokkal gyorsabban lehetne dönteni, optimális esetben hozzávetőleg 45 nap alatt győztest lehetne hirdetni” – fogalmazott Dagonya András.

Az eseményen Orbán kijelentette azt is: „nem kedvez az egymillió új munkahely létrehozásának az Európai Unió válsága, de ez még nem ok arra, hogy feladjuk a céljainkat. Egymillió új munkahelyet létre kell hozni tíz év alatt, akkor is, ha cigánygyerekek potyognak az égből” – fogalmazott a miniszterelnök.

A pénztárgépek egységes rendszerbe kötéséről szólva a miniszterelnök újságírói kérdésre kijelentette: azt végre fogják hajtani, olyan csúszás nem lehetséges, ami a költségvetési bevételeket veszélyezteti. Lázár János korábban azt közölte: az adóhatóságnál már felállt az adatok fogadására szolgáló informatikai rendszer.

Vállalkozási zónák

Mintegy háromszáz munkahelyet hoz létre az a projekt, amelynek keretében az állam egy adatfeldolgozó központot telepít Vásárosnaménybe – jelentette ki az eseményen Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ugyanakkor nem részletezte a beruházást. Czomba elmondta: a 33 járás részvételével létrejövő szabad vállalkozási zónákban minden létrejövő munkahely két évig teljes, további egy évig 50 százalékos szociális hozzájárulási adókedvezményt jelent, így összesen 400 ezer forintnyi támogatást élvez.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.